Στην εικόνα του οράματος για το Δημόσιο που έχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να “έχουμε ένα φιλικό κράτος” αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Σύγχρονο, Αναπτυξιακό και Φιλικό Κράτος», που διοργάνωσε ο ΤΟΜΔΔΑ (τομέας μάνατζμεντ δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στο ΕΒΕΑ και το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα.   

Επισημαίνοντας ότι τα βασικά εμπόδια για την μετεξέλιξη της δημόσιας διοίκησης είναι κυρίως η πολυνομία και η κακονομία. Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την μετεξέλιξη των ΚΕΠ τα οποία θα πρέπει να αποκτήσουν δυνατότητα διεκπεραίωσης κι όχι μόνο διαμεσολάβησης για τα αιτήματα των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση και τις υπηρεσίες.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά είπε “υπάρχει αναγκαιότητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, για απλούστευση κι ανασχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης. Δεν πρόκειται μόνο για την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά πρόκειται για εθνικό στοίχημα, το οποίο θα φέρει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα αν αποτύχουμε. Είναι ευκαιρία να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος”.   

Ο κ. Γεωργαντάς ανέλυσε τον σχεδιασμό και τον στόχο του θεσμού του Επιτελικού Κράτους, ενώ σημείωσε ότι στο όραμα του υπουργείου είναι ένα φιλικό προς τον πολίτη κράτος, με φιλικούς κανόνες που θα εφαρμόζονται για όλους. Όπως περιέγραψε ο υφυπουργός, θα αρκεί να δίνει ο πολίτης, χωρίς τη φυσική του παρουσία έναν αριθμό, ένα δεδομένο και κατόπιν η αρμόδια υπηρεσία θα κάνει τα απαιτούμενα βήματα. Όσον αφορά τον σχεδιασμό της απλούστευσης των διαδικασιών ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι προχωρά με τη συνεργασία των εμπλεκομένων επαγγελματικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, για επιμόρφωση των νέων σχετικά με ψηφιακές δεξιότητες, ενώ σχεδιάζεται και η επιμόρφωση των υπαλλήλων των ΚΕΠ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.   

Στους κύριους παράγοντες κι εμπόδια για την μετεξέλιξη της δημόσιας διοίκησης αναφέρθηκε ο Γιάννης Πάιδας, πρόεδρος εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ καταδεικνύοντας την πολυνομία “με υπερπαραγωγή νομοθετικών αποφάσεων, τροπολογιών κα, και τους ξέφρενους ρυθμούς εναλλαγής των ρυθμίσεων που ακολουθούν και προκαλούν ένταση στους εργαζόμενους της δημόσιας διοίκησης και με την ιδιότητα του πολίτη, αλλά και με την ιδιότητα του εργαζόμενου”. Ο κ. Πάιδας έθιξε και το θέμα της μη αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και της υποστελέχωσης, αλλά και επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για κακούς νόμους και κακές διοικητικές πρακτικές, έκανε λόγο ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Άρης Αλεξόπουλος, ενώ τόνισε ότι κρίνεται απόλυτα απαραίτητη η λειτουργική, οργανωτική αναδιάταξη του κράτους και τέλος επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές θα πρέπει να ελέγχονται για την εφαρμογή τους. “Η καρδιά της αλλαγής είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός” κατέληξε.   

“Χρειάζονται άνθρωποι παθιασμένοι που να θέλουν πολύ την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης” υπογράμμισε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, διοικητικός επιστήμονας, ενώ έκανε λόγο για αναγκαιότητα ενός συστήματος διαρκούς διαβούλευσης “ώστε να μαθαίνουμε τι θέλει ο κόσμος”.   

Για ενοποίηση της πληροφόρησης “ώστε οι διάφορες δομές της δημόσιας διοίκησης να έχουν μια ενιαία και σωστή, επίσημη πληροφορία που θα αφορά τον πολίτη ή την επιχείρηση, η οποία πρέπει να επικοινωνείται” ανέφερε ο Λεωνίδας Παπαϊωάννου, director PwC, ενώ έκανε λόγο για τη σημασία και τον ρόλο της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης