Με αυτό τον τίτλο, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιανουαρίου, ο Economist σχολιάζει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αναρωτώμενος στον υπότιτλό του, αν «ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραποίησε στοιχεία για να καλύψει την οικογένειά του».

«Ο πρώτος ένοχος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην πρόσφατη μνήμη της Ελλάδας δεν θα είναι ενδεχομένως ένας άφρονας κροίσος, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών» αναφέρει στον πρόλογό του ο αρθρογράφος του ρεπορτάζ. «Το 2010, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο επικεφαλής της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έλαβε από τη γαλλική κυβέρνηση έναν δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων με τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να δώσει άμεσα τη “λίστα Λαγκάρντ”, όπως ονομάστηκε από το όνομα της τότε Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, στην οικονομική αστυνομία» προσθέτει ο δημοσιογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντ’ αυτού, την κράτησε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό πόρισμα προς τη Βουλή. (σ.σ. Το πόρισμα) λέει ότι υπάρχουν “ενδείξεις” ότι ο κ. Παπακωνστανίνου διέγραψε τα ονόματα τριών μελών της οικογένειάς του, πριν μεταφέρει τη λίστα σε ένα USB στικ μνήμης. Η έρευνα που είχε σχεδιαστεί να γίνει αποσύρθηκε` δύο διευθυντές του ΣΔΟΕ, της οικονομικής αστυνομίας, είπαν ότι δεν έλαβαν ποτέ επίσημες οδηγίες από τον κ. Παπακωνσταντίνου» συμπληρώνει.

«Τώρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αντιμέτωπος με μία εξονυχιστική κοινοβουλευτική έρευνα, την άρση της ασυλίας του με δίωξη ως πρώην υπουργός και την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο με την κατηγορία της πλαστογράφησης (δημόσιων) εγγράφων και της παράλειψης άσκησης των καθηκόντων του. Διαγράφηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) και αποκηρύχτηκε από το πρώην αφεντικό του, τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος αρνείται ότι παραποίησε τον ηλεκτρονικό δίσκο, και ισχυρίζεται ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος από κωλυσιεργία άλλων οι οποίοι απέτυχαν να διασφαλίσουν την έρευνα των ανθρώπων στη λίστα ως πιθανούς φοροφυγάδες» αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο τωρινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να συμπεριληφθεί επίσης στην έρευνα της Βουλής, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος ισχυρίζονται ότι κράτησε το USB στικ στο συρτάρι του γραφείου του για πάνω από ένα χρόνο πριν το στείλει στον Αντώνη Σαμαρά, τον πρωθυπουργό, μία μέρα αφότου ο Γιάννης Στουρνάρας, τωρινός υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι θα ξεκαθάριζε τα πράγματα, ζητώντας από το Παρίσι ένα άλλο αντίγραφο του αρχείου» επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, στο περιοδικό επισημαίνεται ότι η λίστα με τα ονόματα που είχαν διαρρεύσει στα τέλη Οκτωβρίου στο περιοδικό Hot Doc, ήταν ελλιπής, αφού στο νέο αρχείο περιλαμβάνονται τα ονόματα των μελών της οικογένειας του κ. Παπακωνσταντίνου».

Και το περιοδικό καταλήγει: «Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, άμεση τιμωρία των φοροφυγάδων, ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ασυλία στη δίωξη. Οι συμπατριώτες του ωστόσο εκφράζουν σκεπτικισμό: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης