Ε.Ε.: Όλοι μαζί και η Μay χώρια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, 12:05
Ε.Ε.: Όλοι μαζί και η Μay χώρια
Αέρας αισιοδοξίας πνέει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Το ελληνικό ζήτημα προς το παρόν έχει δρομολογηθεί, το τιμόνι της Γαλλίας κρατά ένας μη ευρωσκεπτικιστής, οι λαϊκιστές παραγκωνίσθηκαν, νέες μεταρρυθμίσεις προωθούνται, τα τέλη περιαγωγής έχουν καταργηθεί και το μοναδικό «μελανό» σημείο είναι η τελευταία παρουσία της Βρετανίας, εκπροσωπούμενης από την Τερέζα Μέι, σε μια τέτοια σύνοδο.

Αέρας ενότητας, αλλά…

«Βιώνουμε την επιστροφή μιας Ε.Ε. που προσφέρει λύσεις και όχι προβλήματα» γράφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Σε μεγάλα προβλήματα, όπως η μετανάστευση, η άμυνα και η ανάπτυξη, δεν αναμένονται δραματικές αποφάσεις και όλοι ελπίζουν ότι θα επικρατήσουν τα θετικά μηνύματα, ότι η Ε.Ε. είναι σε θέση να δράσει παρά τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες με τη Βρετανία για την έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Για καιρό η καγκελάριος Μέρκελ αρνιόταν να βάλει στο στόμα της τη λέξη «αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών», αλλά από την Τρίτη δείχνει συμπάθεια στην ιδέαΟρισμένοι, μάλιστα, ονειρεύονται την ευρωπαϊκή άνοιξη. Το κλίμα είναι καλύτερο, δηλώνουν διπλωμάτες. Το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους, όπως επιβεβαιώνει το αμερικανικό ινστιτούτο Pew σε μεγάλη έρευνα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το 68% των ερωτηθέντων απαντά θετικά για την Ε.Ε. -πρόκειται για 18 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ό,τι πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η ίδια τάση καταγράφεται και στη Γαλλία και αποδίδεται στον «παράγοντα Μακρόν», σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η επιρροή του έφτασε μέχρι το Βερολίνο. Για καιρό η καγκελάριος Μέρκελ αρνιόταν να βάλει στο στόμα της τη λέξη «αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών», αλλά από την Τρίτη δείχνει συμπάθεια στην ιδέα μετεξέλιξης της Ευρωζώνης με έναν κοινό υπουργό Οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό. Βέβαια, στο Συμβούλιο Κορυφής δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση σε βάθος για τέτοια θέματα, στο παρασκήνιο ωστόσο Μέρκελ και Μακρόν συντονίζουν τις θέσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην αμυντική πολιτική, έναν τομέα που η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει δικό της προφίλ μετά τη στάση του προέδρου Τραμπ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Süddeutsche Zeitung» και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τη Γερμανία ένα νέο ξεκίνημα σε ένα κλίμα συνεργασίας, όπως εκείνο μεταξύ Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες, ο Γάλλος πρόεδρος άσκησε κριτική σε Πολωνία και Ουγγαρία λέγοντας: «Κάποιοι ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν με κυνισμό την Ε.Ε., η οποία τους χρησιμεύει μόνο για να λαμβάνουν χρήματα, χωρίς όμως να σέβονται τις αξίες της. Η Ευρώπη δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι η μοίρα μας».

Παραμένουν οι διαφωνίες

Από τη μεριά των Ευρωπαίων δίνεται επίσης έμφαση στην ευρωπαϊκή ενεργοποίηση ενός πλέγματος κανόνων για ένα πολυμερές, ανοιχτό εμπορικό σύστημα και στην αντιμετώπιση των τάσεων προστατευτισμού, ένας έμμεσος υπαινιγμός στον Αμερικανό πρόεδρο. Το ίδιο και για την Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα, για την οποία η Ε.Ε ελπίζει σε μια «πολιτική συμφωνία σύντομα».

Αλλά η Ε.Ε. δεν θα ήταν Ε.Ε., εάν δεν είχε στην ατζέντα της και προβλήματα. Στην προσφυγική πολιτική υπάρχει στασιμότητα, το σχέδιο για τη διακοπή των προσφυγικών ροών μέσω της κεντρικής Μεσογείου δεν φέρνει αποτελέσματα και ο αριθμός των προσφύγων σε σχέση με το 2016 έχει αυξηθεί κατά 26%. Η ίδια στασιμότητα επικρατεί και στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο κείμενο της πρόσκλησης, σύμφωνα με την DW, αναφέρεται πολύ αόριστα ότι η Κομισιόν θα εξετάσει δυνατότητες για πιθανές λύσεις, μια επιβεβαίωση της αμηχανίας. Αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσαρμονία. Για δύο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που βρίσκονται στο Λονδίνο αναζητείται νέα έδρα και τα 27 εναπομείναντα κράτη διαγκωνίζονται για το ποιο θα τους φιλοξενήσει. Τα κριτήρια επιλογής θα καθοριστούν απόψε το βράδυ, στο κλείσιμο της ημέρας.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, 12:06