«Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι «ο δημοσιονομικός στόχος βρίσκεται εντός πορείας».
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και αναφερόμενος στην κατάσταση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι «από απόψεως δημοσιονομικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά, καθώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά επί πολλά, πολλά χρόνια».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «ως αναγκαίο, αν και δύσκολο, επόμενο βήμα το άνοιγμα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, αλλά και την αλλαγή της οικονομικής δομής της χώρας».
Όπως είπε, «ο δημοσιονομικός στόχος βρίσκεται εντός πορείας, αυτό που υπολείπεται είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σημείωσε ότι «ένα μέρος εξ αυτών θα συζητηθεί στις αρχές του 2014, ενώ το κυριότερο θέμα που αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα θα αποφασιστεί κατά το β΄ εξάμηνο του 2014».

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα και εμφανίστηκε ανένδοτος για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, προσθέτοντας ενδεικτικά ότι «έχουμε κάνει πολύ δουλειά για τους προϋπολογισμούς» και «πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Επίσης, έκανε λόγο για «ευκαιρίες» που πηγάζουν μέσα από την οικονομική κρίση.

Σχετικά με τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες και ότι πρόκειται για μια ένδειξη ότι η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει από την κρίση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο σχετικά χαμηλός πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι μέρος της φάσης στην οποία βρισκόμαστε, η οποία διαχειρίζεται κάποια από τα μακροοικονομικά προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Εάν ενισχύσεις την ανταγωνιστικότητά σου, εάν καταφέρεις να μειώσεις το κόστος της εργασίας – και ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης κάνουν αυτό ακριβώς αυτή τη στιγμή – αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε χαμηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε.

«Ο χαμηλότερος πληθωρισμός αποτελεί μέρος της οικονομικής ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης και είναι αναπόφευκτο. Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα ότι θα πάει παρακάτω», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης