Από κοινού εγκαινίασαν σήμερα το απόγευμα τη νέα έδρα της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα οι κ.κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τους δύο υπουργούς Εξωτερικών υποδέχτηκε στο νεοκλασικό μέγαρο, ιδιοκτησίας προ ετών της οικογένειας Ωνάση, ο Τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία», είπε ο κ. Βενιζέλος, «που είμαστε μαζί εδώ με τον κ. Νταβούτογλου μετά από την εξαιρετική και πολύ παραγωγική συνάντησή μας». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα εγκαίνια της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι ένα απτό σύμβολο του υψηλού επιπέδου της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών.

Αυτό το κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος, είναι μία πραγματική γέφυρα μεταξύ των δύο λαών και χωρών μας που είναι γείτονες και φίλοι στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Η τελετή, όπως ανέφερε, ήταν μία λαμπρή ευκαιρία «να γιορτάσουμε την ενίσχυση της συνεργασία μας λίγο πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και να προωθήσουμε εποικοδομητικά τις διμερείς μας σχέσεις».

Ο κ. Βενιζέλος θέλησε επίσης να εκφράσει, δημόσια και επίσημα, όπως είπε, τις ευχές του στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση για το μέλλον στο όνομα της κοινής ιστορικής, πολιτικής και γεωπολιτικής μας μοίρας καθώς επίσης και τις ευχές του για την αποστολή της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ικανοποίησή του για τις εξαιρετικές συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα, είπε, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου.

Ο κ. Νταβούτογλου ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση που συνέβαλε ώστε να μεταστεγαστεί η τουρκική πρεσβεία σε ένα εξαιρετικό σπίτι της ελληνικής κληρονομιάς, αναφέροντας ότι αυτό συμβολίζει τη δυνατή φιλία που ενώνει Τουρκία και Ελλάδα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το παλαιό κτίριο ήταν μία προσφορά του Ελευθέριου Βενιζέλου προς τον Ατατούρκ το 1934.

Είμαστε δύο εξαιρετικές χώρες που αξίζουν την καλύτερη φιλική σχέση και ευημερία, κατέληξε.

Τους δύο υπουργούς ξενάγησε στο μέγαρο ο πρεσβευτής Κ. Ουράς μετά το κόψιμο, από κοινού, της κόκκινης κορδέλας των εγκαινίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης