Πριν από λίγες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση είχε παραδεχθεί ότι ο Ερντογάν συνέδεσε άμεσα την ιστορία των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα με την ιστορία των δύο Ελλήνων που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.
Σήμερα, σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας αποτυπώνεται το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη γείτονα χώρα. Το έγγραφο έχει αποστολέα τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ και παραλήπτη τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
Σε αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Τουρκία ζητεί από την Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς προκειμένου οι Έλληνες «όχι να απελευθερωθούν αλλά» να έχουν μια «δίκαιη δίκη».
Στην επιστολή η Τουρκία εξαπολύει πυρά κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, καταγγέλλοντας ότι λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις εν λόγω υποθέσεις.

Επιπλέον, καταγγέλλει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όχι όμως και για τους οκτώ Τούρκους.

Παράλληλα, ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγορεί την ελληνική Δικαιοσύνη για υποκρισία, καθώς δεν επιστρέφει «τους Τούρκους εγκληματίες».
Στην ίδια επιστολή ο Τζονκάρ τονίζει:
«Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία».

Τέλος, ο αξιωματούχος απευθύνει συστάσεις προς τον θεσμό λέγοντας πως αναμένει «ότι θα προσεγγίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αμερόληπτα και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος – μέλος της Ε.Ε.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης