Εγκρίθηκε η εκταμίευση της έκτης δόσης από το Eurogroup

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011, 20:50
Εγκρίθηκε η εκταμίευση της έκτης δόσης από το Eurogroup
Εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Τρίτης η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει πλέον στην διευθέτηση όλων των διαδικασιών για το δεύτερο μνημόνιο.

Η χθεσινή συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρώπης με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο φαίνεται ότι θα είναι καταλυτική για της οικονομικές εξελίξεις που αφορούν άμεσα τη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτή αφορούν στον παραμερισμό της ενίσχυσης των κονδυλίων του EFSF από τα 440 δισ. ευρώ στο 1 τρισ. ευρώ και η επιστροφή της ιδέας για την ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του κεντρικού ρόλου στην επίλυση της κρίσης. Σε συνεργασία, βεβαίως, με το ΔΝΤ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν, ανέφερε: «Το Ταμείο Διάσωσης μόνο του δεν θα είναι ικανό να λύσει όλα τα προβλήματα. Πρέπει να το πετύχουμε αυτό με τη συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΚΤ, στο πλαίσιο ασφαλώς της ανεξαρτησίας της».

Από την παραπάνω δήλωση βγαίνει το συμπέρασμα ότι το Eurogroup επεξεργάζεται ένα σχέδιο μέσω του οποίου θα στηρίζει εμμέσως τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης η Ευρωτράπεζα. Θα δανείζει δηλαδή το ΔΝΤ και στη συνέχεια το ΕFSF θα προχωρεί σε αγορές κρατικών ομολόγων. Ενδεχομένως στη διαδικασία να εμπλακεί και το ΕFSF - αν καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις επ' αυτού.

Η επισήμανση του Φρίντεν ότι κάθε απόφαση που θα ληφθεί θα σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ έγινε για να ηρεμήσει η γερμανική πλευρά. Το Βερολίνο πάντως φέρεται να έχει πεισθεί ότι η επίλυση της κρίσης χρέους και η διάσωση του ευρώ δεν είναι δυνατό να γίνει εάν δεν εμπλακεί η ΕΚΤ.

Υπό το βάρος των αμερικανικών πιέσεων, η κυβέρνηση Μέρκελ μοιάζει να πείθεται ότι πρέπει να μετατραπεί η ΕΚΤ σε δανειστή της ύστατης στιγμής. «Η ΕΚΤ πρέπει να σώσει το ευρώ. Τα μέλη της ΕΚΤ και το Βερολίνο θα πρέπει ίσως να αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται αυτό», δήλωσε στο Bloomberg ο Χόλγκερ Σμίεντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Joh. Berenberg Gossler & Co. από τη Φραγκφούρτη.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011, 22:32