Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για τους σιδηροδρόμους από την αρμόδια επιτροπή

Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για τους σιδηροδρόμους από την αρμόδια επιτροπή
Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ' άρθρον έγινε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2012/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012 για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου».

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με τις διατάξεις του νόμου επιχειρείται η θέσπιση κανόνων για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου και η ευθυγράμμιση της εθνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η κύρωση της οδηγίας δεν σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ» διευκρίνισε μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και προσέθεσε ότι η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις από το 2011 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και προς τους δανειστές.
«Η ανατροπή των δεσμεύσεων θα έχει άσχημες συνέπειες» σημείωσε ο κ. Σπίρτζης και αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα της διαγραφής των χρεών που αφορά στις κρατικές ενισχύσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το ελληνικό Δημόσιο.

«Αν δεν διαγραφούν τα χρήματα αυτά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα ζητηθούν πίσω από την Επιτροπή, ως κρατική ενίσχυση, ενώ ενδέχεται να πληρώσουμε πρόστιμο» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση από ιδιώτες της ανάπτυξης των υποδομών που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου δεν σχετίζεται με τη διαχείριση του δικτύου που παραμένει στον ΟΣΕ. Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, 15:17