Οι «Πειρατές» έφτασαν και στην Ελλάδα. Μετά τη Σουηδία, τη Γερμανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, το κόμμα των πολιτών που κινούνται μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων Unix, Linux και των υποσυστημάτων του όπως Redhat, Fedora, Ubuntu, ΟpenSuse, είναι αποφασισμένο να μετέχει του πολιτικού συστήματος, διεκδικώντας θέση στους πολιτειακούς θεσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια οι «Πειρατές» ακολουθούν τα χνάρια των αδερφών κομμάτων, τα οποία κατάφεραν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις να εισέλθουν σε τοπικά κοινοβούλια (π.χ. όπως τα ποσοστά-έκπληξη του κόμματος στο Βερολίνο) και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις (π.χ. Σουηδία και Ολλανδία).

Η zougla.gr μίλησε μαζί τους επιχειρώντας μία πρώτη προσέγγιση. Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από το χώρο της πληροφορικής, δεν είναι ούτε Δεξιοί, ούτε Αριστεροί. Τουλάχιστον δεν δηλώνουν κάτι τέτοιο: «Δεν ανήκουμε σε κάποιο χώρο, θεωρούμε ξεπερασμένους τους άξονες της πολιτικής που κινούνται τα κόμματα και τα μοντέλα διακυβέρνησης, είμαστε ένα νέο λειτουργικό σύστημα για να χτιστεί επάνω του οτιδήποτε νέο για σημαντικότερη και αμεσότερη Δημοκρατία». Ενώ απαντούν αμήχανα όταν κάποιος τους ρωτά αν είναι apolitik.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι νέοι, το πολύ μέχρι 45 και απευθύνονται σε νεότερους. Επιθυμούν να λειτουργήσουν με άμεσες συλλογικές διαδικασίες. Διατείνονται ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν όλοι μαζί μέσω… ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Προτείνουν ένα μοντέλο ηλεκτρονικής-ψηφιακής Δημοκρατίας, όπου όλοι είναι δικτυωμένοι και που οι αποφάσεις λαμβάνονται διαδικτυακά.

Έμπνευση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου αποτέλεσαν οι Σουηδοί και το αντίστοιχο κόμμα των Πειρατών, το οποίο προϋπάρχει εδώ και έξι χρόνια και μάλιστα δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν ώστε να επεκτείνουν τις αρχές και τις ιδέες. Θέλουν ένα κράτος διαφάνειας, μία «καθαρή» δημόσια διοίκηση.

Ποια κοινωνική ομάδα στοχεύουν να προσεγγίσουν; Η απάντηση του κ. Ανέστη Σαμουρκασίδη, υπεύθυνου επικοινωνίας των Πειρατών ήταν απλή. Τους νέους και τους ανθρώπους του καναπέ. Όπως μας ανέφερε ευελπιστούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων ηλικίας από 18 μέχρι 45 ετών, αλλά και να καταφέρουν να αφυπνίσουν τους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις και είχαν επιλέξει να βρίσκονται καθηλωμένοι στους καναπέδες τους.

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Πάνω από 16.000 χρήστες του διαδικτύου έγιναν μέλη του κόμματος μέσα σε μόλις δύο ημέρες, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους ίδιους τους «Πειρατές».

Κι αν ρωτήσαμε επιμόνως ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος για τα καθημερινά προβλήματα, ώστε ο απλός πολίτης να τους προσεγγίσει και να εξοικειωθεί με κάτι νέο, άγνωστο, όπως το κόμμα των Πειρατών, η απάντηση ήταν απλή. «Δεν έχουμε επίσημη θέση» και με αφοπλιστική ειλικρίνεια συνεχίζουν: «Δεν μπορούμε να έχουμε απαντήσεις για όλα τα θέματα».

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα όποια διλλήματα προκύπτουν θα τίθενται σε ηλεκτρονική διαβούλευση. Ο στόχος των Πειρατών είναι διττός: Η ενημέρωση των πολιτών και η ελεύθερη έκφραση.

Aκούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη zougla.gr:

Η ιδρυτική διακήρυξη και η αποτυχημένη προσπάθεια του 2009

Οι προσπάθειες για την ίδρυσή του ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2011 (αν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο -το 2009 είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια η οποία δεν οδήγησε σε ίδρυση κόμματος).

Το καταστατικό έχει συνταχθεί και η ιδρυτική διακήρυξή του τοποθετείται πριν το τέλος του Ιανουαρίου του 2012, «για να κάνει πράξη τις αρχές της Άμεσης Δημοκρατίας, της Διαφάνειας και της Προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόσο στον ψηφιακό κόσμο, όσο και σε κάθε άλλη έκφανση της ζωής μας». Η συζήτηση για το πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται συνεχίζεται στο φόρουμ στη διεύθυνση http://www.pirateparty.gr/forum/.

Στο δικτυακό τόπο στη διεύθυνση pirateparty.gr, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συστήνεται παρουσιάζοντας αξιοπρόσεκτους αριθμούς για την πορεία των Κομμάτων Πειρατών σε όλο τον κόσμο:

έχουν ιδρυθεί ήδη 56 κόμματα πειρατών, 21 είναι επίσημα αναγνωρισμένα.
έχουν εκλεγεί 2 ευρωβουλευτές, 15 βουλευτές και 194 δημοτικοί σύμβουλοι στην Ευρώπη

Οι αρχές και οι ιδέες τους βασίζονται σε εκείνες του Σουηδικού, σύμφωνα με τις οποίες τα κόμματα των πειρατών επιδιώκουν:

Προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών.
Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση.
Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Πατέντες, που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα, ανθρώπινες απώλειες κι άδικη εκμετάλλευση.

Παράλληλα, γράφεται στο pirateparty.gr, τα Πειρατικά Κόμματα κάθε χώρας εστιάζουν σε επιμέρους προβλήματα των χωρών τους, με βασικές αξίες όπως:

Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.
Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.
Ο Σεβασμός της Ιδιωτικής Ζωής.
Η διάλυση των Ιδιωτικών Μονοπωλίων.
Η χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.
Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.
Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
Η Ανθρώπινη Ελευθερία.
Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός.
Η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή και ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός.
Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης.
Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές.

Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους «Πειρατές»

Μέσω mail, μέσω του διαδικτύου, οι Έλληνες επικοινωνούν με τους Ελβετούς, Ρώσους,Πειρατικό συνέδριο στο Offenbach 2011 Γερμανούς,Τσέχους, Σουηδούς συναδέλφους τους, πληροφορούνται τις εξελίξεις, ανταλλάσουν απόψεις και μεταφέρουν το κλίμα, πολιτικό ή κοινωνικό που επικρατεί στη χώρα, αναζητώντας διαφορετικές προσεγγίσεις και άλλες οδούς θεώρησης των πραγμάτων.

Μάλιστα, ανυπομονούν να συμμετάσχουν στο ετήσιο συνέδριο των Πειρατών που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Πράγα…

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει επισήμως κόμμα πριν το τέλος του Ιανουαρίου 2012. Ο χρόνος θα δείξει!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης