Νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο του περιβόητου συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, C4I, το οποίο παρέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο αλλά ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκάνδαλο των υποκλοπών (το οποίο, σημειωτέον, έχει μπει στο αρχείο) φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με το C4I και τη μη λειτουργία του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ουσιαστικά, οι υποκλοπές ήταν η λύση που βρέθηκε προκειμένου να απλωθεί το ζητούμενο -από τις αμερικανικές υπηρεσίες- δίχτυ ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού το C4I δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει.

Το C4I και η δοκιμαστική περίοδος

Το έργο του C4I ανατίθεται στην αμερικανική εταιρεία SAIC, η οποία χρησιμοποιεί ως υπεργολάβους τις εταιρείες Siemens, ΔΙΕΚΑΤ, ΠΑΝΟΥ, ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ, ΙΒΜ, ALTEC και AMS. Φαινομενικά, η Intracom -και κατά συνέπεια η Vodafone- δεν σχετίζονται με το σύστημα του C4I. Ουσιαστικά, όμως, η Vodafone αποτελεί ισχυρό σύμμαχο της ΔΙΕΚΑΤ, στην οποία έχει δώσει πληθώρα έργων στην Ελλάδα και αργότερα θα αποκτήσει κομμάτι του μετοχικού της κεφαλαίου. Όπως είναι γνωστό, «σύμμαχο» της Vodafone αποτελεί και η εταιρεία Siemens AE, καθώς μέχρι τότε οι δύο εταιρείες μέσω κοινοπραξίας είχαν «χτυπήσει» πολλά μεγάλα έργα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέρος του συστήματος C4I -ίσως το πιο σημαντικό για τους Αμερικανούς- αφορούσε στην υπηρεσία της ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις προσώπων προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η σχέση της ΕΥΠ με την εταιρεία της Vodafone θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «στενή», καθώς η πλειονότητα των γραμμών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ είναι της Vodafone. Μάλιστα, πολλές γραμμές της ΕΥΠ παρακολουθούνται εν γνώσει των κατόχων τους, για λόγους ασφαλείας της Υπηρεσίας. Επομένως το λογισμικό παρακολουθήσεων στη Vodafone υπάρχει, αφού χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ.

Η αρχική σύμβαση για το C4I υπογράφεται από το ΥΠ.ΕΘ.Α και τη SAIC στις 19-05-2003, και ως ημερομηνία παράδοσης του συστήματος ασφαλείας ορίζεται η 28-05-2004. Η παράδοση του C4I καθυστερεί, και κατόπιν συνεννοήσεων του ελληνικού Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας συμφωνείται η προσωρινή παραλαβή του C4I, δοκιμαστικού όμως χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, η προσωρινή παραλαβή του C4I γίνεται στις 21-07-04, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, και η γενική δοκιμή του θα κρατούσε μέχρι την 1-10-04 -κάτι όμως που δεν συνέβη, καθώς μέχρι τότε δεν είχε ολοκληρωθεί η δοκιμή όλων των υποσυστημάτων του C4I. Η «γενική δοκιμή» λοιπόν του C4I επίσημα τελείωσε στις 11-04-05.

Οι υποκλοπές και οι σημειώσεις Τσαλικίδη

Παράλληλα με την προσωρινή παραλαβή του C4I αρχίζει να τρέχει και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Κώστας Τσαλικίδης, προϊστάμενος Ανάπτυξης Δικτύων της Vodafone, σημειώνει στο επίμαχο ημερολόγιο, που υπήρχε στο διαμέρισμα όπου βρέθηκε νεκρός, τις εξής ημερομηνίες:
28-06-2004 FUT START (Friendly Users Trials)
19-07-2004

Οκτώβριος 2004

Από τις σημειώσεις του Τσαλικίδη καθίσταται οφθαλμοφανές πως, στα τέλη Ιουνίου του 2004, στο δίκτυο της Vodafone άρχισε να τρέχει κάποιο «δοκιμαστικό» πρόγραμμα, για το οποίο ο ίδιος ήταν ενήμερος.

Το πόρισμα της ΑΔΑΕ

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, στο πόρισμα που εξέδωσε σχετικά με τις υποκλοπές (το οποίο κρατήθηκε στο συρτάρια των αρμοδίων Αρχών για μεγάλο χρονικό διάστημα) μεταξύ άλλων αναφέρει πως:

«Οι 2 πρώτες υποκλοπές από τα καρτοκινητά-σκιές σημειώθηκαν στις 29-06-2004, το λογισμικό των υποκλοπών εγκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2004 και απενεργοποιήθηκε μετά τους Παρολυμπιακούς Αγώνες στις 23-09-04. Κάποιος όμως το έθεσε εκ νέου σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2004.»

Οι υποκλοπές ως μέρος του συστήματος C4I

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

Οι δύο πρώτες υποκλοπές από τα καρτοκινητά-σκιές πραγματοποιήθηκαν στις 29-06-04, δηλαδή καταρχήν μια ημέρα μετά την ημερομηνία έναρξης του «δοκιμαστικού» προγράμματος στο δίκτυο της Vodafone (28-06-04), το οποίο έχει σημειώσει ο Τσαλικίδης στο ημερολόγιο του και κατά δεύτερον κατά τη διάρκεια της περιόδου που παραλαμβάνεται «δοκιμαστικά» το C4I από το ελληνικό κράτος.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, το λογισμικό των υποκλοπών εγκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2004. Όπως σημειώνεται παραπάνω, η «επίσημη» παραλαβή του δοκιμαστικού C4I έγινε στις 21 Ιουλίου του 2004. Η ημερομηνία 19 Ιουλίου του 2004 είναι σημειωμένη στο ημερολόγιο του Κώστα Τσαλικίδη.

Το λογισμικό των υποκλοπών, σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, απενεργοποιήθηκε στις 23-09-04, όταν ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας. Η γενική δοκιμή του C4I υποτίθεται πως θα ολοκληρωνόταν την 1η Οκτωβρίου του 2004. Ο μήνας Οκτώβριος για το 2004 είναι σημειωμένος στο ημερολόγιο του Τσαλικίδη.

Η «αυτοκτονία» Τσαλικίδη, η ενημέρωση του Πρωθυπουργού και λήξη δοκιμής του C4I

Ο προϊστάμενος του δικτύου Ανάπτυξης της Vodafone, Κώστας Τσαλικίδης, βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμά του στον Κολωνό, στις 9 Μαρτίου του 2005. Μια ημέρα μετά, στις 10 Μαρτίου του 2005, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, μεταβαίνει στο γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τον οποίο ενημερώνει για τις υποκλοπές αλλά και για το «κλείσιμο» του λογισμικού των παράνομων παρακολουθήσεων στο οποίο πρόεβη. Την ίδια ημέρα εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα 47, το οποίο επιτρέπει τις νόμιμες συνακροάσεις. Μέχρι τις 10 Μαρτίου, δηλαδή, ακόμη και το «δοκιμαστικό» τότε C4I λειτουργούσε παράνομα, καθώς οι συνακροάσεις ακόμη και για θέματα εθνικής ασφαλείας ήταν παράνομες.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Γ. Κορωνιά, το «κλείσιμο» του παράνομου λογισμικού των υποκλοπών έγινε από τη Vodafone στις 8 Μαρτίου του 2005, δηλαδή μια ημέρα πριν βρεθεί νεκρός ο Τσαλικίδης. Σύμφωνα όμως με το πόρισμα της ΕΥΠ, το κλείσιμο του παράνομου λογισμικού δεν έγινε στις 8 Μαρτίου, αλλά στις 15 Μαρτίου του 2005, μια εβδομάδα μετά από την ημερομηνία που ισχυρίζεται ο Γ. Κορωνιάς.

Παράλληλα με το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών τον Μάρτιο του 2005, έχουμε και το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου του συστήματος ασφαλείας C4I. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η γενική δοκιμή του συστήματος ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου του 2005, μέσα στη δίνη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Το σκοτεινό σενάριο

Η ώρα των Ολυμπιακών Αγώνων πλησιάζει. Το σύστημα ασφαλείας C4I όχι μόνο δεν έχει παραδοθεί, αλλά όπως όλα δείχνουν ούτε καν λειτουργεί. Οι Αμερικανοί πιέζουν και απειλούν προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια τω αγώνων. Η σύμβαση για το C4I έχει υπογραφεί, το σύστημα πρέπει να παραδοθεί και στη συνέχεια να βρεθεί το πώς θα λειτουργήσει. Ο χρόνος όμως πιέζει. Πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση «C4I», την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΥΠ για να παρέχει το δίχτυ ασφαλείας στους αγώνες. Το C4I, σύμφωνα με τα δεδομένα, αποκλείεται να λειτουργήσει. Το λογισμικό καταγραφής συνομιλιών στο κέντρο της Vodafone υπάρχει. Η ΕΥΠ συνεργάζεται με τη Vodafone, η οποία με τη σειρά της έχει στενές σχέσεις με τους υπεργολάβους του C4I, τις εταιρείες Siemens και ΔΙΕΚΑΤ. Το υποσύστημα του C4I, το οποίο αφορά στις συνακροάσεις συνομιλιών από την ΕΥΠ, μεταφέρεται στο κέντρο της Vodafone και βαφτίζεται από την εταιρεία FUT (Friendly Users Trials).

Ο Προϊστάμενος ανάπτυξης του δικτύου της Vodafone, Κώστας Τσαλικίδης είναι ενήμερος. Γι’ αυτό άλλωστε σημειώνει τις σημαδιακές ημερομηνίες στο ημερολόγιό του. Την ημερομηνία κατά την οποία το σύστημα θα ήταν έτοιμο για τις πρώτες καταγραφές, την περίοδο που ουσιαστικά εγκαθίσταται και αρχίζει να λειτουργεί το παράνομο λογισμικό συνακροάσεων, αλλά και τον μήνα Οκτώβριο, όταν θα «έκλεινε» το λογισμικό αυτό. Τότε δηλαδή που έπρεπε να έχει τελειώσει η δοκιμαστική περίοδος του C4I.

Το σύστημα «υποκλοπές-C4I» κλείνει, και ο Τσαλικίδης το γνωρίζει. Τον Οκτώβριο, όμως, ενεργοποιείται εκ νέου, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον λόγο. Ο Τσαλικίδης βρίσκει αργότερα το παράνομο λογισμικό σε λειτουργία, ενώ αυτό έπρεπε να είναι κλειστό. Το C4I βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική λειτουργία. Ο Κορωνιάς ισχυρίζεται ότι έκλεισε το παράνομο λογισμικό στις 8 Μαρτίου του 2005, ο Τσαλικίδης πεθαίνει στις 9 του ιδίου μηνός, ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται στις 10 και η δοκιμαστική περίοδος του C4I ολοκληρώνεται λίγες ημέρες αργότερα…

Συν τοις άλλοις, ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τον Ιανουάριο του 2005 επί προεδρίας Π. Βουρλούμη εκδίωξε στελέχη του που δεν συμφωνούσαν με την υπογραφή της υπερκοστολογημένης σύμβασης με τη Siemens αξίας 18 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τη Siemens για τη συντήρηση του συστήματος, το οποίο είχε προμηθεύσει στον ΟΤΕ. Στην συμφωνία προβλεπόταν και μια «κερκόπορτα» στο σύστημα του ΟΤΕ, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «κακόβουλες πράξεις» από τρίτους.

Εκ νέου μήνυση από την οικογένεια Τσαλικίδη

Στηριζόμενη στο πόρισμα του Ι. Διώτη (το οποίο συντάχθηκε στις 20 Ιουνίου του 2006 και έκτοτε παρέμεινε κρυφό για τέσσερα χρόνια) και θεωρώντας πως ο θάνατος του Κ. Τσαλικίδη δεν ήταν αυτοκτονία αλλά «δολοφονική ενέργεια», η οικογένεια Τσαλικίδη στις 29 Ιανουαρίου του 2010 κατέθεσε μήνυση κατά της τότε διοίκησης της Vodafone, ενώ ζητάει την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, η μητέρα του Κώστα Τσαλικίδη απέστειλε σχετική επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης