Υπό το βάρος της αποκαλυπτικής συνομιλίας που παρουσίασε ενώπιον μελών του Κοινοβουλίου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ηχογραφημένο οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο παρουσιάζεται να συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη για την πορεία των ερευνών και τις εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο όσον αφορά στις διώξεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο Κοινοβούλιο και έντονες αντιδράσεις κομμάτων τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της Αντιπολίτευσης.

Το βίντεο- ντοκουμέντο αναμένεται να ζητήσει η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, έτσι ώστε να εξετάσει το υλικό της συνομιλίας του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη και να διαπιστώσει εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της αθέμιτης μαγνητοσκόπησης.

Νωρίτερα, την πόρτα της εξόδου είχε δείξει στον Παναγιώτη Μπαλτάκο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξερχόμενος από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επί της Λεωφ. Συγγρού ξεκαθάρισε πως «o κ. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από τη μεριά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απέρριψε τις καταγγελίες για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον σε ό, τι τον αφορούν. «Κατά το μέρος που αναφέρεται στο πρόσωπό μου είναι αναληθής (όσα παρουσιάζονται στο βίντεο)» υπογράμμισε.
Επίσης, με γραπτή του δήλωση ο κ. Αθανασίου ξεκαθαρίζει πως η δικαιοσύνη ελέγχει τα όποια αδικήματα στο όνομα του νεοναζισμού δικαστικά και λειτουργεί ανεξάρτητα, ενώ προσθέτει ότι η κυβέρνηση σέβεται τη διάκριση των εξουσιών. Τέλος, τόνισε ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν θα μπορούσε να είχε γνώση του θέματος των προφυλακίσεων των Χρυσαυγιτών βουλευτών, αφού δεν είναι δικαστής.

Παρατίθεται η δήλωση Αθανασίου:

«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το φαινόμενο του νεοναζισμού και τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα πολιτικά. Η Δικαιοσύνη τα ελέγχει και τα αντιμετωπίζει δικαστικά, μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι θεσμικά και λειτουργικά ανεξάρτητη και αυτό το αποδεικνύει κάθε μέρα με το ήθος, την ικανότητα και το έργο των λειτουργών της.

»Η Κυβέρνηση, πιστή στις αρχές του Κράτους Δικαίου, σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Αναφορικά με τα αδικήματα που αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής το λόγο έχει η Δικαιοσύνη και μόνο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα των συλλήψεων των εμπλεκομένων “χρυσαυγιτών” ζήτησε, κατηγορηματικά: “Η Κυβέρνηση να μην έχει καμία ανάμειξη. Να λειτουργήσουν οι θεσμοί και αν και όποιοι παραπεμφθούν να έχουν δίκαιη δίκη”.

»Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι δικαστής και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να έχει γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας. Εξάλλου, για το συλλεγέν ανακριτικό υλικό και για τις τόσες προφυλακίσεις βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, δεν μπορεί να συνωμότησαν τόσοι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίζονται την υπόθεση, καθώς και τόσο μεγάλος αριθμός θυμάτων και μαρτύρων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια.

«Τα όσα αναφέρονται σχετικά με το πρόσωπό μου αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Δεν είναι προϊόν φαντασίας όμως αλλά πραγματικότητα τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι απέστειλα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν είναι μύθευμα επίσης -και προκύπτει από τη στιχομυθία- ότι ζητείται από τον κ. Μπαλτάκο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η απαλλαγή των μελών της Χρυσής Αυγής» είπε.

Από την πλευρά της Δικαιοσύνης, δικαστικές πηγές, αντί άλλου σχολιασμού παραπέμπουν στα στοιχεία της δικογραφίας που είναι γνωστά και στους κατηγορουμένους επισημαίνοντας, ότι η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Η δικαιοσύνη δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Οι Δικαστές, όπως σε κάθε περίπτωση, θα πράξουν το καθήκον τους» τονίζουν.

Δήλωση παραίτησης από Μπαλτάκο

Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος ανέφερε στη δήλωση της παραίτησής του πως είναι υποχρεωμένος να απομακρυνθεί από το αξίωμά του για «λόγους προσωπικής ευθιξίας».

Ολόκληρη η δήλωση:
«Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπό μου δηλώνω τα εξής: Λόγω της γειτνίασης των γραφείων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Χ.Α στη Βουλή είχα συχνές συμπτωματικές συναντήσεις με τους Βουλευτές του κόμματoς αυτού.

»Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κ.κ. Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως.

»Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους, κατηγορία την οποία μου απεύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες κι εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της Χ.Α.

»Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί «σκευωρίας» δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα.

»Άλλωστε τις επόμενες ημέρες, όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία είχα την ευκαιρία να πω στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους – και μάλιστα παρουσία πολλών μαρτύρων – ότι δεν υπάρχει σκευωρία ή συνωμοσία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω Βουλευτής.

»Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε».

Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης
Παναγιώτης Μπαλτάκος

Το χρονικό της αποκάλυψης

O εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας για να μιλήσει για την άρση της ασυλίας του και των υπόλοιπων βουλευτών του κόμματός του.

Ζήτησε την προσοχή όλων, διότι θα έκανε -όπως είπε- μια πολύ σημαντική αποκάλυψη σχετικά με τις διώξεις και τις προφυλακίσεις των βουλευτών της Χ.Α.

Δίχως να χάσει χρόνο, άρχισε να αναφέρεται στον διάλογο που είχε με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο.

Σύμφωνα με τον Κασιδιάρη, ο Μπαλτάκος τού αποκαλύπτει «πράγματα και θάματα».

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ζήτησαν μετά την ομιλία Κασιδιάρη να διακοπεί η συζήτηση για την άρση της ασυλίας των βουλευτών Κώστα Μπαρμπαρούση, Πολύβιου Ζησιμόπουλου, Αβράμη Αρβανίτη, Ελένης Ζαρούλια και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ώστε να ελεγχθεί η καταγγελία.

Παράλληλα, ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε πως υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμιος Ματθαιόπουλος ανακοίνωσε στην Ολομέλεια πως το υλικό με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

«Επιφυλασσόμεθα για τις καταγγελίες που κάνει η Χρυσή Αυγή, οι δηλώσεις Κασιδιάρη δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Εμείς πρέπει να κινηθούμε στα νομοθετικά πλαίσια και να κάνουμε το καθήκον μας. Να ψηφίσουμε για την άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών και τα υπόλοιπα θα τα βρει η Δικαιοσύνη» είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

(Απομαγνητοφωνημένη η συνομιλία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη όπως την έδωσε στη δημοσιότητα ο δεύτερος και την ανέγνωσε στην Ολομέλεια)

Λίγο νωρίτερα στο βήμα της Βουλής είχε ανέβει ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος ανέφερε ότι «οι διώξεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κινήθηκαν στα όρια της συνταγματικότητας κι ότι η διαδικασία ήταν τρύπια σαν σουρωτήρι».

Ο πρόεδρος του κόμματος Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό είπε ακόμη πως η Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να είχε εξουδετερωθεί πολιτικά γιατί οι ιδέες δεν διώκονται.

Αντιδράσεις κομμάτων

Εξερχόμενος από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επί της Λεωφόρου Συγγρού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

«Δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά, εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος».

«Ο κ. Σαμαράς είναι προσωπικά υπόλογος για το όλο θέμα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση Μπαλτάκου-Κασιδιάρη και προσθέτει ότι «ο κατά τα άλλα λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει βρει ακόμα τον χρόνο να σχολιάσει το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με την υπόθεση Μπαλτάκου».

 
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, επίσης, ότι «η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης είναι ενδεικτική των βαρύτατων ευθυνών της, αναφορικά με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, καθώς και τις υπόγειες σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με το ναζιστικό μόρφωμα».

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η παρουσίαση του οπτικοακουστικού υλικού με τη συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη.

«Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο. Η παρουσία στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό “πρόβλημα”, όπως είχε πει χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

»Δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και τον σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που τη διέπει.

»Κατά τα λοιπά οι εκλεκτικές συγγένειες με τον φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται. Γι’ αυτό έχει σημασία στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος. Περιττεύει, τέλος, να τονίσουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν και χειρίζονται την υπόθεση της “Χρυσής αυγής” στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών» σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Την άμεση απομάκρυνση του Τάκη Μπαλτάκου από τη θέση του γραμματέα της κυβέρνησης ζήτησε νωρίτερα και ο Δημήτρης Καρύδης.

Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ έγραψε στα social media: «Ο κ. Μπαλτάκος να παυθεί τώρα από γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου».

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε από τη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αναφέροντας ότι «έχουμε έναν διάλογο -παρανόμως μαγνητοσκοπημένο μεν, αληθινό δε- του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του οποίου παραδέχεται ότι, ουσιαστικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη».

«Μιλάμε, ουσιαστικά, για συνταγματική εκτροπή, για παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική εξουσία. Ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποδεικτικό στοιχείο να δίνει εντολή το υπουργικό συμβούλιο στη δικαστική εξουσία και εκείνη να εκτελεί. Από το βίντεο προκύπτει ότι συνομιλητής της Χρυσής Αυγής είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Αποδεικνύεται ότι και η Χρυσή Αυγή συνομιλούσε με την κυβέρνηση, δεν πρόκειται δηλαδή για αντισυστημικό, ναζιστικό κόμμα το οποίο είναι στα άκρα, αλλά που πάει στο γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Με τι αντάλλαγμα; Χάλασε η συμφωνία και βγήκαν τα βίντεο;» διερωτήθηκε.

Για «τεράστιο πολιτικό ζήτημα» κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της, ζητώντας προσωπικά από τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις για τα «πολιτικά παιχνίδια» με τη Χρυσή Αυγή.

«Οι συνομιλίες Μπαλτάκου – Κασιδιάρη καταγράφουν τις παρασκηνιακές κινήσεις κύκλων της ΝΔ με το ακροδεξιό νεοναζιστικό σχήμα. Πρόκειται για τεράστιο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στον κορυφαίο ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης» αναφέρει η ανακοίνωση της Αγ. Κωνσταντίνου.

«Ο πρωθυπουργός διατήρησε επί μακρόν στη θέση του ένα πολιτικό πρόσωπο που με τη γενικότερη στάση του προκάλεσε τη δημοκρατική κοινή γνώμη. Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του ότι “γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής” όπως και ο λυσσώδης αγώνας που έδωσε για να μπλοκάρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην τρικομματική κυβέρνηση» προσθέτει.

Η ανακοίνωση καταλήγει με το αίτημα: «Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη συνομιλία Μπαλτάκου- Κασιδιάρη αναφέρει: «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένη θέση για την καταγεγραμμένη συνομιλία, στην οποία ο Τάκης Μπαλτάκος, που πριν λίγες ημέρες καμάρωνε και δήλωνε αντικομουνιστής, προσπαθεί φανερά να αθωώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή».

«Το γεγονός αυτό και οι συνομιλίες επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει πει το ΚΚΕ, ότι η Χρυσή Αυγή ανέβηκε και στηρίχθηκε από μηχανισμούς του συστήματος», προσθέτει.

«Η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι υπαρκτή και ο κόσμος βοά για αυτό. Τα μέλη της έχουν κάνει δολοφονίες, επιθέσεις σε βάρος εργαζομένων και μεταναστών. Για αυτό και αποτελεί λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν οι εγκληματικές της πράξεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:
O Μπαλτάκος έφυγε από την πίσω πόρτα
, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 15:19

Ολοταχώς προς παραίτηση ο Τάκης Μπαλτάκος, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 15:00

O Kασιδιάρης εμπλέκει τον Τάκη Μπαλτάκο με ηχογραφημένη συνομιλία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 13:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης