Τον Μανώλη Γλέζο τίμησαν σήμερα για την προσφορά του στην ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της γεωλογίας καθώς και για την αδιάλειπτη δράση του σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μανώλης Γλέζος παρότι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί απέστειλε μήνυμα τονίζοντας ότι: «Η αποδοχή της τιμής που μου κάνετε, η τιμητική αυτή διάκριση του Πανεπιστημίου της Αθήνας, του τμήματος Γεωλογίας, προς το πρόσωπό μου, θεωρώ ότι με τιμά ιδιαίτερα γιατί πιστεύω ότι δεν δόθηκε προς τιμήν ενός διαχειριστή της εξουσίας, αντίθετα δόθηκε σε έναν κατεξοχήν αντιεξουσιαστή». Και προσέθεσε: «Η μόνη μου μικρή συνεισφορά είναι η συμβολή μου στην ανάπτυξη της γεωλογικής επιστήμης, στην εκλαΐκευση της και στην αξιοποίησή της προς όφελος του ανθρώπου, γιατί δεν δίνεται σε έναν υπηρέτη της κατεστημένης εκπαίδευσης αντίθετα πιστεύω πως με γνωρίζετε ως υπέρμαχο της ανάπτυξης, των αυτόνομων και καθολικών, των πολύπλευρων ικανοτήτων του πολίτη. Του πολίτη που θέλει να είναι ”αυτοπολίτης”, του πολίτη που επιδιώκει να συμμετέχει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και που αγωνίζεται να παίρνουν μέρος στις αποφάσεις όλοι οι συμπολίτες του». «Με τη βεβαιότητα και την ελπίδα πως όλα όσα είπα δεν αποτελούν πρόσχημα για να καλύψουν ίσως μία αδυναμία, μία αδυναμία μου συνυπευθυνότητας στο κατεστημένο σας ευχαριστώ για την τιμή», καταλήγει στο μήνυμά του ο Μ. Γλέζος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, υπογράμμισε: «Τιμούμε σήμερα στη μεγάλη αίθουσα τελετών του ιστορικού αυτού κτιρίου ένα επίλεκτο μέλος της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, διότι για όσους δεν το γνωρίζουν ο Μανώλης Γλέζος είναι ήδη επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έναν μεγάλο βιοπαλαιστή και δημοκράτη έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον Μανώλη Γλέζο, έναν ζωντανό θρύλο της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της σχολής Θετικών Επιστημών, τιμούν σήμερα τον Μανώλη Γλέζο ιδιαιτέρως για τη διαρκή προσφορά του στην ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της γεωλογίας και για την αδιάλειπτη δράση του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος». Ακόμη ο κ. Δημόπουλος σημείωσε: «Η διαδρομή, η πορεία του Μανώλη Γλέζου είναι γνωστή σε όλους μας. Το επιστημονικό έργο του Μανώλη Γλέζου έχει ένα εύρος ασυνήθιστο για την εποχή μας. Έχει ασχοληθεί με θέματα γλωσσολογίας, ιστορίας, κοινωνιολογίας, ιστορίας, οικονομίας, αλλά και θέματα γεωλογίας, υδρογεωλογίας, υδατικών πόρων, υδραυλικής και περιβάλλοντος. Το σπουδαιότερο από τα έργα του Μανώλη Γλέζου στην επιστημονική περιοχή της γεωλογίας είναι η σύλληψη της ιδέας, ο σχεδιασμός κι η υλοποίηση, ενός έργου τεχνητού εμπλουτισμού, υπόγειων υδροφόρων με την κατασκευή ειδικού τύπου φραγμάτων και η παράλληλη εφαρμογή ενός προγράμματος προστασίας εδαφών». Καταλήγοντας ο κ. Δημόπουλος επισήμανε: « Ο Μανώλης Γλέζος ήταν κι είναι ένας υπέροχος σύμμαχος και συμπαραστάτης της γεωλογικής επιστημονικής κοινότητας στις προσπάθειές της για την ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της γεωλογίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στη διάδοση των βασικών αρχών της γεωλογίας».

Για την ιδιαίτερη συμβολή του στη γεωλογία έκανε λόγο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας τονίζοντας: «Μέσα στην πορεία του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ο Μανώλης Γλέζος ήταν θερμός συμπαραστάτης και υπογράμμιζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμβολή των γεωεπιστημών στην ανάπτυξη της χώρας. Με την επιστημονική του κατάρτιση μία κατάρτιση την οποία έλαβε από εξέχοντες καθηγητές δικούς μας αλλά κι εξέχουσες προσωπικότητες των γεωεπιστημών στην εξορία, στα νησιά του Αιγαίου. Ο Μανώλης Γλέζος είναι ο καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης κάποιων πολύ σημαντικών θεμάτων κάποιων πολύ σημαντικών γεωλογικών και γεωδυναμικών στο χώρο του Αιγαίου κι όχι μόνο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης