«Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανένας δεν κινδυνεύει από τη διαθεσιμότητα», επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κλείνοντας στο Β΄Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, τη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, το οποίο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε έκκληση τόσο προς τους εκπαιδευτικούς όσο και προς τους μαθητές αλλά και τους γονείς να συμβάλουν σε κλίμα ομαλότητας ώστε αύριο να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, ενώ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορώντας την για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρώτη προτεραιότητα και δέσμευση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν θα μείνει άνεργος. Διασφαλίζουμε τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών με άρθρο νομοσχεδίου που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας και απελευθερώνουμε έτσι τους εκπαιδευτικούς από την ομηρία ολίγων συνδικαλιστών, δίνοντας τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια. Κάθε εκπαιδευτικός θα έχει την οργανική του θέση», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας ενώ συμπλήρωσε:

«Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία του εκπαιδευτικού να λειτουργήσει με την μείωση των αποδοχών που έχει υποστεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Γι αυτό εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό η εκπαιδευτική κοινότητα να είναι από τις πρώτες που θα πρέπει να της επιστραφεί από το δημοσιονομικό πλεόνασμα ότι της έχει αφαιρεθεί».

Και ο κ. Αρβανιτόπουλος συνέχισε λέγοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέριμνα όλων είναι η διασφάλιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει σχολεία ανοικτά, εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους και τα βιβλία στη θέση τους, μέσα στο πλαίσιο της νέας λειτουργίας της εκπαίδευσης».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Παιδείας απηύθυνε έκκληση προς όλους να διασφαλίσουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, λέγοντας:

«Αναμένω ότι όλοι, πολιτικοί, κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες, δάσκαλοι και καθηγητές θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ομαλότητας στα σχολεία ώστε να μην χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος. Μην κάνετε το λάθος. Η ελληνική οικογένεια έχει πολλά βάρη, μην προστεθούν και άλλα».

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο κ. Αρβανιτόπουλος την κατηγόρησε ότι έχει εισέλθει «σε μια ολισθηρά ατραπό».

«Επιλέξατε ως πεδίο σύγκρουσης την εκπαίδευση για μικροπολιτικά οφέλη με ομήρους γονείς και μαθητές. Είναι επιλογή σας. Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι πεδίο σύγκλισης και συναίνεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές, σημείωσε ότι δεν θα τη σχολιάσει ως πολιτικός αλλά ως παιδαγωγός και πρόσθεσε: «Ουδέποτε θα έστελνα τέτοια επιστολή. Τα αφήνω στην κρίση των Ελλήνων πολιτών. Γνωρίζουν, κατανοούν και αποφασίζουν. Εμείς παίρνουμε αποφάσεις για δημόσια δωρεάν παιδεία, οικοδομούμε το σχολείο της γνώσης».

«Η στρατηγική μας επιλογή είναι δημόσια δωρεάν παιδεία από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο και ισότιμη ευκαιρία στη γνώση και στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του εφικτού, προσπαθήσαμε να εφαρμόσομε πολιτικές υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών», επεσήμανε ο υπουργός.

Απευθυνόμενος στους γονείς, τούς κάλεσε «μέσα από αυτή την κρίση που περνάει η χώρα, να εμπιστευτούν το δημόσιο σχολείο».

«Αντίθετα από την παραπληροφόρηση που ακούσαμε, δεν αλλάζει τίποτα για τον τρόπο που εξετάζονται μέχρι σήμερα τα παιδιά μας. Δεν μιλάμε για πανελλαδικό εξεταστικό κέντρο. Η παραπληροφόρηση αυτή εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και είναι μακράν της αλήθειας», ανέφερε ενώ ταυτόχρονα απευθύνθηκε και στους εκπαιδευτικούς τονίζοντας:

«Μια μέρα πριν τον αγιασμό θέλω να απευθυνθώ στους εκπαιδευτικούς γιατί γνωρίζω ότι έχουν υποστεί μεγάλο τίμημα από την κρίση. Υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες για να ασκήσουν το λειτούργημα τους. Αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα παθογενειών, πολλές από τις οποίες συναντάμε και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θέλω να τους ευχαριστήσω από το βήμα της Βουλής γιατί συμβάλανε να ανοίξουν τα σχολεία με 18.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Συνεργάστηκαν μαζί μας γιατί στόχος κοινός είναι καμία τάξη χωρίς δάσκαλο, κανένα χωριό χωρίς σχολείο».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης