Αυξάνονται τα διλήμματα και οι πιέσεις προς τους βουλευτές, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μία, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, είπε ότι θα ήταν κρίμα μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) έπειτα από τόσους κόπους και θυσίες.

Έκκληση Στουρνάρα προς τους βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τις Συμπληγάδες της οικονομικής κρίσηςΑπό την άλλη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους πως η ρευστότητα της αγοράς μειώνεται ταχέως, ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και πως ο κίνδυνος μίας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος. Απευθυνόμενος στους βουλευτές, τους ζήτησε ουσιαστικά να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με καθέναν εξ αυτών, αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτόν και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους» είπε με νόημα ο Γ. Στουρνάρας. Όπως εξήγησε, αν ψηφίσουν για Πρόεδρο, «θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο είτε ως Ιφιγένεια για τον παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παράθυρο» από Κουβέλη – Ζυμώσεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος -παρότι θύμισε ότι τα όργανα της Αγίου Κωνσταντίνου έχουν πάρει σαφή θέση καταψήφισης Δήμα- είπε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να θεωρήσει αποστάτη ή εξωνημένο όποιον βουλευτή του κόμματός του ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση Κουβέλη για την προεδρική εκλογή, ο οποίος τόνισε πως δεν πρόκειται να θεωρήσει αποστάτη ή εξωνημένο όποιον βουλευτή του κόμματός του ψηφίσει υπέρ του Σταύρου ΔήμαΚατά ορισμένους, η κίνηση Κουβέλη θα μπορούσε να αποβεί «απελευθερωτική» για αρκετά μέλη της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ που δεν συμφωνούν με την τακτική της ηγεσίας. Άλλοι πάλι διέβλεψαν ότι με την κίνησή του αυτή, ο Φ. Κουβέλης απλώς «αποδεικνύει τον πολιτικό του πολιτισμό» και ενδεχομένως «θέτει εαυτόν ως πρόσωπο κατάλληλο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα».

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο μέτωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος με προσωπικό του sms καλεί ανεξάρτητους βουλευτές να καταψηφίσουν και στις τρεις ψηφοφορίες. Είναι δεδομένο ότι οι «δεξαμενές» άντλησης ψήφων για τον μαγικό αριθμό 180 είναι κυρίως οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής το κυβερνητικό στρατόπεδο (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) μετρά μάξιμουμ 160-165 «κουκιά». Θεωρούν, ωστόσο, τον αριθμό αυτόν ως μια «καλή μαγιά» για τις πρώτες ψηφοφορίες.

Διαβάστε επίσης:
Πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης