«Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μια ολοκληρωμένη, ριζοσπαστική, σοβαρή μεταρρύθμιση και όχι άλλα μερεμέτια», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα και απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Η αυτοδιοίκηση τόνισε, πρέπει να καταστεί« εργαλείο στα χέρια των πολιτών, όχι στα χέρια της εξουσίας» προτρέποντας στη δημιουργία μετώπου «εναντίον του δουλοκτητικού κράτους». Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ υπογράμμισε ακόμη ότι η αυτοδιοίκηση, παρά τις αντιξοότητες, την κακονομία και την πολυνομία, προσπαθεί να πάει την Ελλάδα μπροστά υπερβαίνοντας τις σκουριασμένες πια διαχωριστές γραμμές και χαρακτήρισε τον 21ο αιώνα ως «την εποχή της αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών και των δήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η αυτοδιοίκηση, είπε, που τίθεται στην πρώτη γραμμή για να διαχειριστεί μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης έως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξάλειψη της φτώχειας. Επίσης ο κ. Αγοραστός ζήτησε να σταματήσει το φαινόμενο της επιλεκτικής χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι η ΕΝΠΕ έχει καταθέσει ξεκάθαρη πρόταση: Κατανομή της χρηματοδότησης με αλγόριθμο και με συγκεκριμένα κριτήρια. Όπως επίσης ζήτησε να σταματήσει «το φαινόμενο του “cherry picking”: υπουργοί να διαλέγουν τις αρμοδιότητες από τις οποίες προσδοκούν εκλογικά οφέλη και να “ξεφορτώνονται” τις “καυτές πατάτες” στην αυτοδιοίκηση θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μετακυλούν και το πολιτικό κόστος».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ χαρακτήρισε ως «χαμένη για την αυτοδιοίκηση τη θητεία του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών». «Είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε υπουργός, το ίδιο και το αυτό ήταν για την αυτοδιοίκηση. Το μόνο με το οποίο ασχολήθηκε ήταν το εκλογικό σύστημα, φέρνοντας μια fake αναλογική των δύο γύρων αντί της γνήσιας, ανόθευτης, καθαρής αναλογικής του ενός γύρου που και εμείς προτείναμε» είπε χαρακτηριστικά.

Στο συνέδριο απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο επίσκοπος Θεσπιέων Συμεών εκπροσωπώντας τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο Μάρκος Δαρδαμάνης, πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α., ο Ανδρέας Βύρας, πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, δήμαρχος Λάρνακας, ο Ανδρέας Κιτρομηλίδης, πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο Anders Knape, πρόεδρος Σώματος Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ο Γιάννης Σελίμης, επιθεωρητής -ελεγκτής, συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΣΕΕΔΔ, ο Δημοσθένης Κασσαβέτης, ειδικός γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και η Εριέτα Ζερβουδάκη που εκπροσώπησε την πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης