Επιβεβαιώθηκαν και επίσημα οι υποψίες ότι η υπόθεση των υπογραφών των πολιτικών αρχηγών σε κοινό κείμενο ήταν ένα απλό επικοινωνιακό παιχνίδι, μετά και την ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι για το ξεκλείδωμα της 6ης δόσης απαιτείται μόνο μία υπογραφή. Αυτή του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr από τις Βρυξέλλες, η απόφαση του κονκλαβίου του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, με τη σύμφωνη γνώμη της Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ειλημμένη, προκειμένου να ενισχυθεί το πολιτικό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά έναντι των ψηφοφόρων της Ν.Δ..

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονταν οικονομικοί παράγοντες στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας, μετά και την παρέμβαση του αρχηγού της Ν.Δ. στην Κ.Ο. του κόμματος.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, διευκρίνισε ότι το μόνο που απομένει είναι η επιστολή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του, καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την τρόικα. Η απόφαση της τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου 2011, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Απαιτείται πιο «πολιτική» διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων

Σημαντικές αποφάσεις για το ευρώ πολλές φορές λαμβάνονται χωρίς οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να γνωρίζουν τι σημαίνουν, δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη.

«Βάσει της μακράς μου εμπειρίας σε ζητήματα που άπτονται της Ε.Ε., σημειώνω ότι συχνά υπουργοί Οικονομικών, ορισμένες φορές και πρωθυπουργοί, εγκρίνουν ντοκουμέντα τα οποία δεν έχουν συντάξει και δεν έχουν συζητήσει» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Θα ήθελα η μέθοδος εργασίας μας να γίνει πιο πολιτική» είπε ο Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, στη διάρκεια μιας συζήτησης για τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

«Θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο και με λεπτομέρειες την ειδική κατάσταση των κρατών-μελών» συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λένε ανοικτά εάν και κατά πόσον συμφωνούν ή όχι με τις προτάσεις των ομολόγων τους στην Ε.Ε..

Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη διαδικασία στην ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

«Αναβρασμός»

Να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος από τη Ν.Δ., αλλά και ο Τσετίν Μάνατζη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δήλωσαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ 101 στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με επιστολή διαμαρτυρίας κάλεσαν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τρικομματική συγκυβέρνηση.

Απόλυτη στήριξη στον πρωθυπουργό πρόσφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γιώργος Παπανδρέου, στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί εκ νέου την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., τόνισε: «Μην ακούτε, Κύριε Σαμαρά, τις φωνές που ακούγονται. Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επεσήμανε ότι η χώρα έχει μπροστά της μια ύστατη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει, για «να είναι η Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης και για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας», και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητα τα κονδύλια που περιέχονται στο νέο δανειακό πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης