Σε εκρηκτικό κλίμα, με ρήξεις, αποχωρήσεις και αποδοκιμασίες, αποφασίστηκε η αυτόνομη κάθοδος του ΛΑ.Ο.Σ. στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος και της πρώην Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με συντριπτική πλειοψηφία δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις Σαμαρά για προσχώρηση στη ΝΔ, μετά την αποτυχία των τελευταίων εκλογών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η πρόταση του κ. Σαμαρά κρίθηκε προσχηματική, από τη στιγμή που παράλληλα με το διάλογο σε επίπεδο κορυφής, υπογείως βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση προσεταιρισμού στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ., έναντι προσωπικών ανταλλαγμάτων» και έτσι δόθηκε οριστικό τέλος στα σενάρια περί συσπείρωσης δεξιού μετώπου εν όψει εκλογών.

Αν και δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά, είναι προφανές ότι η ανακοίνωση στρέφεται κατά των πρώην υποψηφίων βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ., κ.κ. Κωνσταντίνου Μακρυνόρη και Ιωάννη Κοτσίρη, οι οποίοι την Παρασκευή ανακοίνωσαν την απόφασή τους να προσχωρήσουν στη Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποχώρηση Θ. Πλεύρη

Ωστόσο, αρκετά στελέχη διαφώνησαν έντονα με την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Θανάση Πλεύρη, που ζήτησε να συναινέσει το ΛΑ.Ο.Σ. στην πρόσκληση της ΝΔ για ενιαίο μέτωπο της Κεντροδεξιάς, ενώ σημείωσε ότι, εάν δεν συμβεί αυτό, τότε ο ίδιος θα πράξει κατά συνείδηση και αποχώρησε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμος να προσχωρήσει στη ΝΔ, όπως άλλωστε έχουν πράξει οι πρώην βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

«Οι στιγμές για την πατρίδα είναι κρίσιμες και πρέπει να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας κυβέρνησης Τσίπρα, αντιευρωπαϊκής, φιλικής στη λαθρομετανάστευση και ενδοτικής στα εθνικά θέματα. Το πατριωτικό μου καθήκον και η συνείδησή μου επιβάλλουν να είμαι παρών στην προσπάθεια αναχαίτισης μιας τέτοιας κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Η πατρίδα μπαίνει πάνω από τα κόμματα» δήλωσε ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνος Πλεύρης.

Επεισοδιακή ήταν η αποχώρηση Θ. Πλεύρη από την σύσκεψη Το ζήτημα έλαβε δραματικές διαστάσεις, καθώς την ίδια ώρα το γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. διένειμε ανακοίνωση, στην οποία ο πατέρας του πρώην βουλευτή, Κωνσταντίνος Πλεύρης, τάσσεται στο πλευρό του κ. Καρατζαφέρη και τονίζει ότι θα αγωνιστεί υπέρ αυτού με όλες του τις δυνάμεις. Καταδικάζει, δε, «ανεξαιρέτως όλους όσοι έφυγαν από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».

Ο Θαν. Πλεύρης εδώ και ημέρες είχε δηλώσει ότι «πατριωτικό καθήκον όποιου ανήκει στον εθνικό χώρο δεν είναι να διατηρήσει την κομματική ταυτότητα, αλλά να γίνει ανάχωμα στο ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. είχε προειδοποιήσει ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα Σαμαρά για κεντροδεξιά επανένωση, διαφορετικά ο ίδιος θα πάρει απόφαση συνείδησης.

Αποδοκιμασίες κατά Θ. Πλεύρη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θ. Πλεύρης και άλλα στελέχη ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να προσχωρήσει το ΛΑ.Ο.Σ. στη ΝΔ, θεωρώντας τις εκλογές «χαμένη υπόθεση», υπαινισσόμενοι εμμονές του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη. Μάλιστα, ο πρώην βουλευτής αποχώρησε επεισοδιακά, καθώς κατά την έξοδό του δέχθηκε φραστικές επιθέσεις και έντονη κριτική, με βαριές εκφράσεις, όπως «πηγαίνεις στους προδότες» από συγκεντρωμένους οπαδούς του κόμματος.

Τι θα πράξει ο Κ. Βελόπουλος;

Με την απόφαση του κόμματος διαφώνησαν και οι κ.κ. Κώστας Κιλτίδης και Κυριάκος Βελόπουλος, οι οποίοι δεν ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό παράθυρο για τη μετακίνησή τους στη ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ΝΔ με διαμεσολαβητή τον Δημ. Βαρτζόπουλο, στενό φίλο του Αντ. Σαμαρά και πρώην υφυπουργό Υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ωστόσο, ακόμη παραμένει άγνωστο τι θα πράξει.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα είχαν ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τις εκλογές με τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Καρατζαφέρη και συνεχίστηκαν με στελέχη των δύο παρατάξεων.

Οι συζητήσεις «πάγωσαν», καθώς η ΝΔ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις απαιτήσεις του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζητούσε να συμπεριληφθούν σε εκλόγιμες θέσεις της λίστας της ΝΔ τουλάχιστον 12 στελέχη του.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης