Έξαλλη η Άγκυρα με την απελευθέρωση των Τούρκων στρατιωτικών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018, 22:07
Έξαλλη η Άγκυρα με την απελευθέρωση των Τούρκων στρατιωτικών
Την «έκρηξη» της Τουρκίας προκάλεσε τη Δευτέρα η απελευθέρωση και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, Μπεκίρ Μποζντάγ στράφηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας «νομίζαμε πως ο λόγος του ήταν λόγος ανδρός».

Μιλώντας για την οριστική αποφυλάκιση και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ είπε:

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει γκιουλενιστές τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους παρέχει στήριξη».

«Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε» πρόσθεσε. 

Εστιάζοντας στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης επεσήμανε: «Νομίζαμε ανδρικό το λόγο του κ. Τσίπρα ότι θα επιστρέψει τους οκτώ πραξικοπηματίες. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει πολιτική κατεύθυνση». 

Το απόγευμα της Δευτέρας αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι ήταν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου –Αχαρνών, λόγω παρέλευσης των δεκαοκτώ μηνών που αποτελεί το ανώτατο όριο κράτησης.

 Οι οκτώ στρατιωτικοί παραμένουν σε Δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης.Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας οριστικά και αμετάκλητα έχει κρίνει πως πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στον ένα από τους οκτώ, απόφαση η οποία θεωρείται πιθανό να επεκταθεί άμεσα και στους υπόλοιπους επτά.

Αντίδραση Κοτζιά: «Άτοπες και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου»

Ως άτοπες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου και την σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, σε συνέντευξή του απόψε στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

"Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου" είπε ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο είναι ανάξιο και απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι "τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους".

"Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν από όλους ο Αλέξης Τσίπρας" συμπλήρωσε "κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πως θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει".

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι στην δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε". Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση, "δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής".

Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: "Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία. Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας".

Κουμουτσάκος: «Θρασείες, εμπρηστικές και απόλυτα απαράδεκτες οι τουρκικές δηλώσεις για τους 8»

Θρασείες, εμπρηστικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, με ανάρτησή του στο twitter.

«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους "8", προσβάλλουν την αρχή του κράτους δικαίου. Είναι θρασείες και εμπρηστικές και για αυτό απόλυτα απαράδεκτες» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι και οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018, 00:44