Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Στουρνάρας για τα ανοικτά θέματα με την τρόικα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014, 19:41
Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Στουρνάρας για τα ανοικτά θέματα με την τρόικα
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Όπως δήλωσε νωρίτερα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η Αθήνα περιμένει στο ελάχιστο «μία δήλωση επαρκούς προόδου» από την τρόικα, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη κάποιας συμφωνίας έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Με δεδομένο ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, ο συγκεκριμένος παράγοντας τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτο Eurogroup).

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που δίνει το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, τη δε Παρασκευή και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα επικεντρωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Υπό συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο η Τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, «αγκάθια» των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων παραμένουν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ (εργαλειοθήκη για την ενίσχυση του ανταγωνισμού) και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (ομαδικές απολύσεις).

Όμως, δεν είναι ήσσονος σημασίας και οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το Δημόσιο (διαθεσιμότητα-απολύσεις).

Σε ό,τι αφορά στα θέματα του υπουργείου ΠΕΚΑ, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, η συζήτηση αφορούσε στη διαμόρφωση και επικαιροποίηση του εθνικού, του περιφερειακού και του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, επίσης στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών χρήσεων γης καθώς και στον εκσυγχρονισμό της Λατομικής και Μεταλλευτικής νομοθεσίας με την υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών αδειοδότησης.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης που είχε το απόγευμα η τρόικα με τον υπουργό Υγείας και αργότερα το απόγευμα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

Σημειώνεται, ότι με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες το Σάββατο το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να προετοιμάσει, ως προεδρεύων, τη συνεδρίαση του Ecofin (θα πραγματοποιηθεί την επομένη του Eurogroup) για την τραπεζική ενοποίηση.

Άκαρπη αποδείχθηκε και η συνάντηση της τριμερούς με τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, καθώς η τρόικα διαφωνεί με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τη διευθέτηση των ζητημάτων που μένουν ακόμη ανοικτά, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετείχε ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ακόμη εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014, 19:48