«Βαλκανικές αντιθέσεις» επιγράφεται εκτενής ανταπόκριση της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ). Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «ενώ η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία εορτάζονται στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Σερβία και το Κόσοβο συνεχίζουν να αντιπαρατίθενται».

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ «sunnyboys» της διάσκεψης. Και αυτό, όπως επισημαίνει, «όχι μόνο γιατί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξήρε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας ως φωτεινά παραδείγματα σε μία ομιλία που επαινέθηκε ιδιαίτερα. Όχι μόνο γιατί οι δύο τιμήθηκαν στο Μόναχο με βραβείο που φέρει το όνομα του αντιστασιακού Έβαλντ Χάινριχ φον Κλάιστ και απονέμεται σε πολιτικούς οι οποίοι συνεισφέρουν στην ειρήνη και την επίλυση συγκρούσεων. Τσίπρας και Ζάεφ εξηγούσαν επί μία ώρα πώς κατάφεραν εκείνο που για πολλούς άλλους πολιτικούς φαντάζει αδύνατο: να καταλήξουν σε συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα συμφέροντα του γείτονα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ είχε προνοήσει να οργανώσει το πρόγραμμα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε η κοινή παρουσία Τσίπρα-Ζάεφ να αποτελεί αντίστηξη με το επόμενο πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι. «Ο Ίσινγκερ, πρώην διαμεσολαβητής της Ε.Ε. στο Κόσοβο με εμπειρία στα Βαλκάνια, ανέλαβε ο ίδιος τον συντονισμό και ρώτησε τους δύο ηγέτες γιατί δεν μπορούν να επιτύχουν αυτό που κατάφεραν οι Τσίπρας και Ζάεφ» επισημαίνει ο αρθρογράφος. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο Βούτσιτς απάντησε ότι «η Σερβία έχει εκπληρώσει όλα τα συμπεφωνημένα, ενώ το Κόσοβο ούτε ένα». Από τη μεριά του, «ο Θάτσι αντέτεινε κάπως άκομψα ότι παρόμοιες συμφωνίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν, παρά μόνο εφόσον συνάδουν με το σύνταγμα και τους νόμους μίας χώρας». Το αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο, ήταν μία εικόνα που θυμίζει ανώριμη αντιπαράθεση ανάμεσα σε γυμνασιόπαιδα. «Δεν μας νοιάζει το σύνταγμά τους, γιατί δεν αναγνωρίζουμε το κράτος τους, έλεγε ο Βούτσιτς για τους Αλβανούς του Κοσόβου. Είναι εύκολο να στήνεις ένα ολόκληρο δράμα και να το παίζεις θύμα, του απάντησε ο Θάτσι…».

Αντιπαράθεση Ευρώπης-ΗΠΑ για το εμπόριο (κι όχι μόνο)

Ενώ διευθετούνται οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, παραδοσιακές συμμαχίες υφίστανται ρωγμές και αυτό ήταν εμφανές στη Διάσκεψη του Μονάχου. «Ο κόσμος γίνεται πιο αβέβαιος- τερματίζεται η εποχή ελέγχου των εξοπλισμών» επιγράφεται ανταπόκριση της ελβετικής εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung» (NZZ) από το Μόναχο, η οποία -μεταξύ άλλων- επισημαίνει: «Το πυκνό δίκτυο των διεθνών συνθηκών για τον αφοπλισμό φυλλορροεί. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα αδιαφορούν για αυτό. Μόνο οι Ευρωπαίοι ανησυχούν, αλλά είναι ανίσχυροι, όπως φαίνεται στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχόλιο με τίτλο «Η Ευρώπη μόνη της», η οικονομική επιθεώρηση «Handelsblatt» παραθέτει έναν απογοητευτικό απολογισμό της Διάσκεψης του Μονάχου: «Αυτό που απέμεινε είναι οδύνη, απογοήτευση και η πικρή αίσθηση ότι χάθηκε μία ευκαιρία. Επί τρεις ημέρες συζητούσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και ειδικοί για τη διεθνή κατάσταση, τον κατακερματισμό της φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων και την άνοδο της Κίνας σε μία εναλλακτική, αλλά αυταρχική συστημική λύση. Ευρώπη και Αμερική θα έπρεπε να έρθουν πιο κοντά, επινοώντας μία κοινή στρατηγική της Δύσης για την προάσπιση συμφερόντων και αξιών. Αλλά η διαπίστωση που προκύπτει στο τέλος όλων αυτών των συζητήσεων είναι η εξής: η Ευρώπη είναι μόνη της στον ανταγωνισμό για τη διασφάλιση ευημερίας και επιρροής. Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ δεν θεωρούν εαυτόν σύμμαχο της Ε.Ε. αλλά αντίπαλο. Ο Λευκός Οίκος δεν επιδιώκει την ενότητα της Δύσης αλλά τη διαίρεσή της».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης