Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, εν όψει της συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, την ερχόμενη Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η ελληνική πλευρά επικέντρωσε στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, με την τρόικα να ζητεί τον έλεγχο του συνόλου των προαπαιτουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, το πρωί της Τετάρτης, ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές, εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης.

Πρωταρχικό, πλέον, στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η επιτυχής έκβαση των συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με την τρόικα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο σχετικά με την παράταση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2015, όσο και τον αριθμό των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συζητηθεί η πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου, με τα ανοιχτά μέτωπα να παραμένουν πολλά και σημαντικά.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, το νέο μισθολόγιο και οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και οι διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να ανεβάσουν το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων στο εξωτερικό και της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης