Η τοποθέτηση νορβηγικών επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα της ενέργειας, της ναυτιλίας και του τουρισμού, ήταν το κεντρικό σημείο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας, Τροντ Γκίσκε.

Από την συνάντηση προέκυψε η απόφαση συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας η οποία σκοπό θα έχει να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο τα πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γκίσκε επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, καθώς και για τη δυνατότητα δρομολόγησης γρήγορων διαδικασιών υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων μέσω του «fast track», αλλά και τη βοήθεια που παρέχει το «Invest in Greece».

Γνωστοποίησε ακόμη ότι στο πλαίσιο στήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, η νορβηγική κυβέρνηση σκοπεύει να ενημερώνει τις επιχειρήσεις για τις επενδυτικές ευκαιρίες και κίνητρα που υπάρχουν στη χώρα μας.

Ειδική αναφορά έγινε και στα για ναυτιλιακά θέματα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ναυτική παράδοση και αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της παγκόσμιας ναυτιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νορβηγός υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο ΙΜΟ καθώς η Νορβηγία είναι ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας, με σημαντική συμμετοχή ιδιαίτερα σε τεχνικά θέματα και στον τομέα της τεχνικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί στο «Πρόγραμμα άμεσης προτεραιότητας» (fast track program) της Επιτροπής Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανοήσεως του νέου Μηχανισμού.

Όπως σημείωσε και οι δύο «από κοινού» συμφωνημένες θεματικές ενότητες (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Ασυλο-Μετανάστευση) είναι εξαιρετικά σημαντικές για την προώθηση ζωτικών θεμάτων και πολιτικών της χώρας.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης