Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου με τις ΗΠΑ, μέσω μιας συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων, μετέφερε, κατά δήλωσή του, στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα Βικτόρια Νούλαντ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, μετά την ομιλία του στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Κουίνς της Νέας Υόρκης, ο κ. Καμμένος ανέφερε: «… στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government agreement) με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου».

​«Η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία»Ο κ. Καμμένος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία».

«Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του προέδρου Ομπάμα και στη δήλωση για την 25η Μαρτίου, που είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, δεν είναι μία τυπική δήλωση Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» επισήμανε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Οι συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κ. Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς τη χώρα θεωρώ ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μια πορεία προς τη λύση της πίεσης την οποία δέχεται η Ελλάδα, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη συνεργασία

Αναλυτικά, για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε ζητήματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε: «Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία». 

«Αυτό» είπε «θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό ότι, αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα».

​«Είναι αντιληπτό ότι, αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα»Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της κ. Νούλαντ στο ενδεχόμενο συνεργασίας, «η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουν, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δουν κι αν τους ενδιαφέρει μία government to company agreement, δηλαδή συνεργασία με εταιρείες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής».

Για την αμυντική συνεργασία

«Η αμυντική συνεργασία είναι άριστη. Θέλω να σας πω ότι ήδη υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και θα προχωρήσει η συνεργασία και στην αναβάθμιση με τη Lockheed Martin των αεροσκαφών F-16. Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στη συνάντηση που θα έχω την 21η Μαΐου, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη βοήθεια σε παροχή αμυντικού υλικού δωρεάν και σε συνεργασίες. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ή άλλως το προσωπικό έχει πλέον υψηλό ηθικό και άριστη οργάνωση για την αντιμετώπιση κάθε απειλής» δήλωσε ο υπουργός.

«Δεν υπάρχουν γκρίζες περιοχές»

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, «που γκριζάρει πάλι περιοχές στο Αιγαίο με 16 ελληνικά νησιά», ο κ. Καμμένος απάντησε πως «οι χάρτες δεν γκριζάρουν με μαύρα μολύβια. Με την ιστορία και με το αίμα των λαών γκριζάρουν».

Επίσης υπογράμμισε ότι «το Αιγαίο είναι ελληνικό, υπάρχουν συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, ο χώρος και το υπέδαφος ακολουθούν τα χωρικά ύδατα και τα εδάφη, τα οποία δεν είναι υπό αμφισβήτηση ούτε υπάρχουν γκρίζες περιοχές».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στους εορτασμούς της ομογένειας στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι οποίοι θα έχουν ως αποκορύφωμα τη σημερινή παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν. Τον κ. Καμμένο τον συνοδεύουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος ΠΒ και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού παραχώρησης για τους υδρογονάνθρακες σε τρεις περιοχές

Συστάθηκε στη γενική γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επιτροπή αξιολόγησης για το Διεθνή Διαγωνισμό για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος».

Την ενδεκαμελή Επιτροπή αποτελούν οι εξής:

1. Απόστολος Αλεξόπουλος, Γ. Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ως Πρόεδρος.
2. Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ ΑΕ, ως αντιπρόεδρος, με αναπληρωτή τον Ανδρέα Γεωργακόπουλο, Καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ, Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΥ ΑΕ.
3. Σπυρίδων Μπέλλας, Δρ Γεωλόγος, αποσπασμένος υπάλληλος στη Δ/νση Υδρογονανθράκων ΓΔΕ/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΑΠΕΝ, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Δημήτριο Σακελλαρίου, Δ/ντή Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
4. Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος, Διπλ. Χημικός Μηχανικός MSc, Προϊστάμενος Τμήματος της Δ/νσης Υδρογονανθράκων ΓΔΕ/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΑΠΕΝ, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Ιωσήφ Αθανασιάδη, Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό MSc, υπάλληλο της ίδιας Δ/νσης.
5. Δημήτριος Μπαμπασίκας, Φυσικός – Γεωφυσικός, τ. στέλεχος ΕΛΠΕ ΑΕ και ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Αργύριο Αργυρίου, Γεωλόγο BSc – Περιβαλλοντολόγο MSc.
6. Σωτήριος Κοντονάσιος, Νομικός κλάδου Πετρελαίων, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Στέφανο Δελατόλα, Δικηγόρο Αθηνών, DEA Δίκαιο Εμπορικών Συμβάσεων, DESS Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό Δίκαιο.
7. Παρασκευή Πετεινάτου, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, ως μέλος, με αναπληρωτή την Βάλια Αρανίτη, Επ. Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ.
8. Γρηγόριος Βρέλλης, Μηχανικός Μεταλλείων, τ. στέλεχος ΙΓΜΕ και ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ, ως μέλος.
9. Θεόδωρος Κιτσάκος, Διπλ. Χημικός Μηχανικός με πολυετή εμπειρία σε ενεργειακή διπλωματία και γεωστρατηγικά & γεωπολιτικά παίγνια, ως μέλος.
10. Αντώνιος Βαφείδης, Γεωφυσικός, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ως µέλος, με αναπληρωτή τον Γρηγόριο Τσόκα, Γεωφυσικό, Καθηγητή ΑΠΘ.
11. Ελένη Παλαμίτη, Δικηγόρος, με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος, ως μέλος.

Διαβάστε ακόμη: Καμμένος: «Καθοριστική για την Ελλάδα η στήριξη των ΗΠΑ»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης