Κοινή εκπαιδευτική άσκηση των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου στον ελληνικό εναέριο χώρο, με σενάριο «εισβολής» στο … Ιράν.

Την Παρασκευή δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times», υποστήριξε πως το Ισραήλ πραγματοποίησε μεγάλη στρατιωτική άσκηση, που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος ήταν πρόβα μιας πιθανής βομβιστική επίθεσης, στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας επιβεβαίωνε πως κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση πραγματοποιήθηκε, μεταξύ 28 Μαΐου και 12 Ιουνίου, χωρίς όμως να υπάρχει «εχθρός» στο σενάριο,  δηλαδή το Ιράν, όπως ισχυρίστηκε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ΓΕΑ η άσκηση, με κωδική ονομασία «Ένδοξος Σπαρτιάτης» (Glorious Spartan), πραγματοποιήθηκε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο πεδίο βολής Κρανέας στη Λάρισα, στο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σκοπός, η εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Η άσκηση περιελάμβανε αποστολές εναέριας μάχης, εικονικών προσβολών επίγειων στόχων, εναέριου ανεφοδιασμού και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μάχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας  «The New York Times», από πλευράς Ισραήλ συμμετείχαν 100  οπλισμένα και επανδρωμένα αεροσκάφη F-16 και F-15, ενώ έλαβαν μέρος και ειδικά ελικόπτερα διάσωσης, επίσης πλήρως επανδρωμένα. «Η άσκηση σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό του Ισραήλ ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το  Ιράν αλλά και προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν αν δε σταματήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου από τη χώρα αυτή» αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ, που υποστηρίζει πως το Πεντάγωνο γνώριζε για την άσκηση.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, δύο ισραηλινά ελικόπτερα τύπου UH-60 «Black Hawk», που μετέφεραν από δέκα στρατιώτες και οπλισμό το κάθε ένα, αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Πάφου στην Κύπρο, επειδή  ξέμειναν από καύσιμα.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (12/6/2008) πάντως, υποστηρίζει πως οι συνθήκες της αναγκαστικής προσγείωσης προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά, αφού θεωρείται σίγουρο ότι επιχειρησιακή στρατιωτική πτήση, όπως αυτή που δηλώθηκε, δύσκολα θα ξέμενε στα μισά από καύσιμα, αν διεξαγόταν σύμφωνα με τα σχέδια πτήσης.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που συγκέντρωσε η κυπριακή εφημερίδα, τα δύο ελικόπτερα πετούσαν από νωρίς στον εναέριο χώρο της Κύπρου και για πολλές ώρες στο πολύ χαμηλό ύψος για τέτοιο ταξίδι των 500 ποδών πάνω από τη θάλασσα. Οι ώρες πτήσης και το χαμηλό ύψος δικαιολογεί την εξάντληση των καυσίμων.

Στις ΗΠΑ αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για επικείμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, προκειμένου να  ακυρώσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Χτύπημα που «προβλέπεται» πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και την αποχώρηση του προέδρου Μπούς.

Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε πως αν υπάρξει στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν, θα παραιτηθεί και προειδοποιησε πως οποιαδήποτε τέτοια επίθεση θα μετατρέψει την περιοχή σε πυριτιδαποθήκη.

Για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, μέχρι αυτή την ώρα καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για τα όσα ισχυρίζεται το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας. Το σίγουρο είναι πως η κοινή άσκηση πραγματοποιήθηκε. Ο «στόχος» αναζητείται …

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης