Ανταπόκριση από την Τουρκία: Νίκος Γεωργιάδης

Δύο σημαντικές σε περιεχόμενο και νόημα συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την πρώτη μέρα του συνεδρίου στο Kartepe της Τουρκίας για την προσφυγιά, το μεταναστευτικό και τον ανθρωπισμό. Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου συναντήθηκαν και είχαν ανταλλαγή απόψεων για όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής αλλα και σε διμερές επίπεδο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν μια συνάντηση που είχε κανονιστεί από την Πέμπτη το βράδυ, αφού είχε εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον από την τουρκική διπλωματία για αυτό το ραντεβού. Άλλωστε ο κύριος Τσαβούσογλου στην εναρκτήρια ομιλία του είχε φροντίσει να εξάρει τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου και του αποβιώσαντος Ισμαήλ Τζεμ, όταν τότε διαχειρίζονταν τη λεγόμενη «Διπλωματία των Σεισμών» και την ελληνοτουρκική προσέγγιση. 

Η δεύτερη σημαντική συνάντηση στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκία κύριου Σοϊλού και του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Βίτσα. Η συνάντηση αυτή πρέπει να εξελίχθηκε πολύ θετικά διότι ο Έλληνας υπουργός κλείνοντας την ομιλία του σε ομάδα εργασίας του συνεδρίου ανέφερε πως είχε μια εξαιρετική ανταλλαγή απόψεων με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών και πως και οι δύο πρέπει να βγήκαν πολύ ευχαριστημένοι από τη συνάντηση αυτή.

​ Ο κύριος Βίτσας ανέφερε πως αποφασίστηκαν εδώ και καιρό οι μέθοδοι συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και τουρκικής ακτοφυλακής καθώς και μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και της τουρκικής αστυνομίαςΟ Δημήτρης Βίτσας αποκάλυψε επίσης κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα, πως δηλαδή έχπουν πραγμαοτποιηθεί ήδη δύο συναντήσεις μεταξύ ειδικών, η πρώτη στην Τουρκία κι η δεύτερη στην Ελλάδα, που είχαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα, ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Βίτσας ανέφερε πως αποφασίστηκαν εδώ και καιρό οι μέθοδοι συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και τουρκικής ακτοφυλακής καθώς και μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και της τουρκικής αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν μια εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών. «Το μοντέλο αυτής της συνεργασίας», είπε ο κύριος Βίτσας, «το προσφέρουμε ως δωρεά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αποτελεί ένα παράδειγμα του πως μπορούν δυο γειτονικές χώρες να συνεργάζονται πάνω σε ένα κοινό πρόβλημα το οποίο απασχολεί ωστόσο πολύ γενικότερα σύνολα χωρών, όπως είναι η Ε.Ε». 

Η εικόνα να που παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Βίτσα σχετικά με το πως η Αθήνα βλέπει και τη συνεργασία της με την Τουρκία ήταν εξαιρετικά θετική. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε πως «όποιος σχεδιάζει και προγραμματίζει για τη διαχείριση του θέματος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και δεν λαμβάνει υπόψη της την Τουρκία, κάνει μεγάλο λάθος. Εμείς στην Αθήνα υποστηρίζουμε πως η Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί (σ.σ. οικονομικά) προκειμένου να αντεπεξέλθει σε αυτό το δύσκολο έργο διαχείρισης και φιλοξενίας όλων αυτών των προσφύγων και μεταναστών».

Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ωστόσο, ήρθε και μία δραματική αποκάλυψη. Το σύνολο των ανθρώπων που κατά την τελευταία περίοδο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για διάφορους λόγους τις εστίες τους ανέρχεται σε 68 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη. Από αυτά, τα 27 είναι πρόσφυγες και ικανοποιούν τα κριτήρια του ΟΗΕ για αυτή την κατηγορία. Όμως μόνο δέκα χώρες στον κόσμο διαχειρίζονται και φιλοξενούν το 63% όλου αυτου του πληθυσμού, δηλαδή των 68 εκατομμυρίων. Μία από αυτές, με 4.600.000 ανθρώπους πρόσφυγες ή μετανάστες είναι και η Τουρκία.

Η εικόνα αυτή προφανώς είναι απογοητευτική ως προς το έλλειμμα αλληλεγγύης αλλά και αποτελεσματικότητας που εμφανίζει η ανθρωπότητα στη διαχείριση αυτού του μείζονος ζητήματος. 

Διαβάστε ακόμα: Τσαβούσογλου: Η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών πίσω στην Τουρκία καθυστερεί υπερβολικά

Μετανάστευση, προσφυγιά, ανθρωπισμός: Συνέδριο για τον «διάδρομο» των προσφύγων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης