Τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου «δείχνουν» μετ’ επιτάσεως οι διαρροές που έχουν ως αφετηρία το ΣΔΟΕ, τους οικονομικούς εισαγγελείς αλλά και από σήμερα το πρωί τον Άρειο Πάγο, όπου έχει καταλήξει ο φάκελος της νέας λίστας Λαγκάρντ που εξετάστηκε από τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από μία πρώτη αντίδραση πολιτικών κύκλων μετά την κυκλοφορία αυτών των πληροφοριών και ιδιαιτέρως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που έχουν διερευνήσει την υπόθεση προκύπτει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών ελέγχεται για παραποίηση (αλλοίωση) στοιχείων της πρώτης λίστας Λαγκάρντ αλλά και για εκούσια απόκρυψή τους.

Βουλευτές και ηγετικά στελέχη της Ιπποκράτους, χωρίς να κρύβουν την ενόχλησή τους, αποκαλύπτουν πως ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης είχε γίνει γνωστή η εμπλοκή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση, πληροφορία που συνάδει με το ύφος της επίσημης ανακοίνωσης του κόμματος, η οποία ήταν εξαιρετικά επιθετική ως προς το πρόσωπο του πρώην υπουργού. Επίσημα, ωστόσο, η Ιπποκράτους δεν προτίθεται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις, πριν από τη δημοσιοποίηση του ακριβούς περιεχομένου της λίστας.

Είναι προφανές πως εν μέσω παραφιλολογίας και διαρροών, που ορισμένες φορές ενδεχομένως και να αγγίζουν τα όρια του «ράδιο αρβύλα», το δικαστικό ρεπορτάζ αναμεταδίδει πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν λόγω της «σιγής ιχθύος» που έχει επιβληθεί γύρω από το περιεχόμενο της νέας λίστας καταθετών στην HSBC που έφθασε από το Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για ποια ποσά μιλάμε:

Σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω διαρροές, για το συγγενικό πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου και  ακόμα τρία άτομα που αναφέρονται στη λίστα, υπάρχουν τέσσερις εγγραφές σε δύο λογαριασμούς συνολικού ύψους 1.222.000 δολαρίων. Ο δεύτερος λογαριασμός, ωστόσο, είναι ανενεργός.

Στον έναν λογαριασμό συνδικαιούχοι είναι ένας δικηγόρος και η γυναίκα του, ενώ ο δεύτερος ανήκει επίσης σε έναν δικηγόρο, από το φορολογικό προφίλ του οποίου προέκυψε ότι είναι παντρεμένος με ξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο Μιχάλης ΠαπακωνσταντίνουΔεν αποκλείεται μάλιστα και η σύζυγος του δικηγόρου στον πρώτο λογαριασμό να είναι επίσης ξαδέλφη του Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι δύο γυναίκες, συνδιαχειρίστριες των λογαριασμών, είναι οι κόρες του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, θείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Εντός αυτού του πλαισίου, οι πληροφορίες θέλουν συγγενικά πρόσωπα ή άτομα που συνδέονται με τον πρώην υπουργό (τέσσερα τον αριθμό) να παρουσιάζονται στην κατά τεκμήριο αυθεντική νέα λίστα Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, οι διαρροές επισημαίνουν πως το πολιτικό πρόσωπο που εμφανίζεται ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δεν διετέλεσε ποτέ πρωθυπουργός ούτε αρχηγός κόμματος και πως αυτήν την περίοδο είναι ανενεργός πολιτικά.

Το προφίλ ταιριάζει, βεβαίως, και με αυτό του Γιάννου Παπαντωνίου, δεδομένου ότι το όνομα της συζύγου του συμπεριλαμβάνεται σε άλλες προηγούμενες εκδοχές της επίμαχης λίστας.

Ωστόσο, και σε χρόνο ενεστώτα οι πληροφορίες εμπλέκουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος κατά σειρά διαχειριστής της λίστας υπό μορφή CD, το οποίο και χάθηκε, κατά δική του πάντα δήλωση στη Βουλή.

Σημειώνεται πως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη από την Πέμπτη το απόγευμα εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση, εκθέτοντας προσωπικά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους υφισταμένους παράγοντες του Υπ. Οικονομικών κ.κ. Καπελέρη και Διώτη για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Βεβαίως, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της δικής του στάσης, χωρίς να εξηγήσει το πώς το περιεχόμενο της λίστας παρέμεινε στην κατοχή του επί μακρόν δίχως επεξεργασία από το ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη, με το επιχείρημα πως αποτελεί προϊόν υποκλοπής, οπότε η διαχείρισή του θα ήταν παράνομη έως και αντισυνταγματική.

Είναι γεγονός πως η ομίχλη που εκούσια καλύπτει το πόρισμα των εισαγγελέων για το περιεχόμενο της νέας λίστα Λαγκάρντ δίνει απεριόριστη τροφή σε σενάρια και εκδοχές, από τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι δικαστικοί φορείς κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα συμπεράσματα που αποκόμισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς υπό το νομότυπο πρόσχημα της μεταβίβασης του φακέλου με τη λίστα στη Βουλή.

Στη Βουλή ο φάκελος με τη λίστα

Η νέα λίστα διαβιβάζεται στη Βουλή αυτήν την ώρα και θα συσχετιστεί με τον φάκελο που υπάρχει ήδη στο Κοινοβούλιο για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.

Κατά την παράδοση της λίστας Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, υπάλληλος του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών είχε τοποθετήσει τον δίσκο σε λάπτοπ επιδεικνύοντάς τον στους Έλληνες αξιωματούχους που έφθασαν για να τον παραλάβουν.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής: «Κατά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».

Διαβάστε επίσης: Συγγενικό πρόσωπο πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ, Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 12:39

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης