Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διελκυστίνδα ανάμεσα στους δανειστές και στην Αθήνα, με τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας να έχουν μετατραπεί στο βασικό «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης. Και ενώ το χάσμα με τους θεσμούς παραμένει μεγάλο, στην εσωτερική πολιτική σκηνή κυριαρχούν η επίθεση στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκο και οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση για σχέση πολιτικών με μέλη οργανώσεων που στοχεύουν στη διατάραξη της τάξης και της ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Euroworking Group ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία και έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να πείσει σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ανάγκη να προστατευτεί η α’ πρώτη κατοικία​

Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει τις προσπάθειες να βρεθεί η χρυσή τομή στο φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών, με τους εταίρους να ζητούν ουσιαστικά απελευθέρωση της κύριας κατοικίας για χρέη πολιτών προς τις τράπεζες. Οι διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν είχαν κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Το Euroworking Group ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία και έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να πείσει σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ανάγκη να προστατευτεί η α’ πρώτη κατοικία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Πρακτικά, η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ βρίσκεται στον αέρα, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση να μετατεθεί για το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου και θα τεθεί επί τάπητος η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να εκταμιευτεί η δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, δεν λείπουν οι… φωνές στις Βρυξέλλες που επιμένουν να συνδέουν το ζήτημα των πλειστηριασμών με τα χρήματα (10 δισ. ευρώ) που θα καταβληθούν -βάσει μνημονίου- από την Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι επιδιώκει πολιτική λύση και προς αυτήν την κατεύθυνση είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική πρόταση

Σε μια προσπάθεια να μικρύνει το χάσμα με τους θεσμούς, η Αθήνα αυστηροποίησε τα εισοδηματικά κριτήρια, ρίχνοντας παράλληλα το όριο προστασίας της α’ κατοικίας. Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει:

  • αντικειμενική αξία ακινήτου στα 280.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ) για μια τετραμελή οικογένεια
  • εισόδημα 35.000 ευρώ μικτά (δηλαδή με φόρους και εισφορές), ανεξάρτητα από τα μέλη του νοικοκυριού
  • ύψος οφειλών όχι πάνω από 200.000 ευρώ.

Από τη μεριά τους οι δανειστές επιμένουν σε:

  • αντικειμενική αξία κατοικίας έως και 120.000 ευρώ (ανεξαρτήτως των μελών της οικογένειας)
  • εισόδημα μέχρι 20.617 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια και 8.180 ευρώ για κάθε άτομο – πρόκειται για μια κλιμακωτή πρόταση όπου το ποσό ανεβαίνει όσο περισσότερα είναι τα μέλη μιας οικογένειας
  • όριο οφειλών που να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης