Σε… σκόπελο μετατρέπονται οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς οι θεσμοί ζητούν «ψαλίδι» 40% στα κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και προορίζονται για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων στα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα.

Oι Βρυξέλλες διεμήνυσαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorking Group την Πέμπτη, όπου οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, με την ελληνική πλευρά να μη δέχεται την περικοπή αυτή, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει στους ασφαλισμένους. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε αφαιρεθεί από το πολυνομοσχέδιο με τον δεύτερο γύρο των προαπαιτουμένων, προκαλώντας την αντίδραση των θεσμών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη στροφή 180ο της κυβέρνησης στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», οι δανειστές αναμένεται να επιμείνουν, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς. Με το Δημόσιο να έχει κηρύξει τους τελευταίους μήνες άτυπη… στάση πληρωμών, η ανάγκη για ρευστό είναι μεγάλη, όπως και οι οφειλές προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο.

Λουκέτο στα μικρά διαγνωστικά

Βασικό επιχείρημα της Αθήνας αποτελεί η θέση ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων, έχοντας πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και τη συνεχή λιτότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη στροφή 180ο της κυβέρνησης στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», οι δανειστές αναμένεται να επιμείνουν, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ​Ως εκ τούτου οι πολίτες θα αναγκαστούν να στραφούν σε ιδιωτικά κέντρα, επιλέγοντας αυτά που θα καταφέρουν να «συγκρατήσουν» τις τιμές (τα μεγάλα δηλαδή). «Οι μικρές επιχειρήσεις θα κλείσουν, καθώς δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το κόστος και θα αυξήσουν τις επιβαρύνσεις στον ασθενή» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος», καθώς μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει ο ESM να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο της υποχώρησης…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης