«Εμβάθυνση της συνεργασίας για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών και την προστασία των πολιτών»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 23:43
«Εμβάθυνση της συνεργασίας για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών και την προστασία των πολιτών»
Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης με παράλληλη προστασία των δημοκρατικών αξιών, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Ασφάλειας της (G7) στο Τορόντο του Καναδά.Ο κ. Αβραμόπουλος συζήτησε με τους υπουργούς των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών για τα επόμενα βήματα που αφορούν την ενδυνάμωση του παγκόσμιου πλαισίου ασφάλειας, επικεντρώνοντας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού, της εμπορίας ανθρώπων, των υβριδικών απειλών καθώς και των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν με την οποία συζήτησαν σχετικά με το μητρώο επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR), την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων, την αεροπορική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο, ενώ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους για την ασφάλεια των πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ακόμη, στο περιθώριο της Συνόδου, είχε επαφές με τον υπουργό Εσωτερικών του Καναδά Ραλφ Γκουντέιλ για τη συμφωνία Ευρώπης- Καναδά για το μητρώο επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR). Στη δήλωση του ο κ. Αβραμόπουλος, αφού αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι προσβλέπει ιδιαίτερα στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τους ομολόγους του της G7 στα χαρτοφυλάκια της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, προκειμένου «να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας και να προστατεύσουμε τους πολίτες».

Η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου έχει ως εξής:

«Όταν, πριν από τρεισήμισι χρόνια ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως Επίτροπος, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα δυο βασικά ζητήματα του χαρτοφυλακίου μου, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, θα βρίσκονταν όχι μόνο στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, αλλά και της παγκόσμιας.

Η ομάδα του G7 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Προσβλέπω στη συνεργασία με τους συναδέλφους μου από τις χώρες αυτές, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειές μας αφενός για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης και αφετέρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη προστασία και ασφάλεια των πολιτών μας.

Μέσα από αυτά τα ζητήματα, είτε πρόκειται για τη μετανάστευση είτε για την ασφάλεια, διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό παγκοσμίως: η δημοκρατία και οι δημοκρατικές μας αξίες, λόγω της ανόδου του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Αυτές οι δυνάμεις έχουν επενδύσει πολλά στη ρητορική κατά των μεταναστών, προκαλώντας ανασφάλεια μεταξύ των πολιτών.

Πρέπει, λοιπόν, να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες. Η σημερινή συνάντηση δεν αφορά μόνο στη συζήτηση για την ασφάλεια και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, αλλά πρωτίστως, έχει ως στόχο την υπεράσπιση των αξιών πάνω στις οποίες έχει χτιστεί, μεταπολεμικά, ο κόσμος μας.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους απειλούν τις θεμελιώδεις αξίες μας. Τελικά, δεν ήταν η οικονομική κρίση που ενίσχυσε τον εθνικισμό, τη ξενοφοβία και τον λαϊκισμό και έθεσε σε αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αξίες στην Ευρώπη, αλλά η μεταναστευτική κρίση.

Δεν είμαστε εκεί που βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας εντός της ΕΕ, ανταλλάσουμε πληροφορίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δημιουργήσαμε το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ και συνεργαζόμαστε με τις εταιρείες του διαδικτύου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το Διαδίκτυο αποτελεί πλέον το νέο πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας. Τέλος, διαθέτουμε μια συνολική Ευρωπαϊκή πολιτική, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση όσο και με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την πολύ σημαντική Σύνοδο εδώ στο Τορόντο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση και πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό παγκόσμιας συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια. Προσβλέπω σε μια γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους εταίρους μας, τους Υπουργούς Εξωτερικών και τους Υπουργούς Εσωτερικών.

Είναι καθήκον μας, προς την ανθρωπότητα και προς τον κόσμο, να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας, να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Διότι αυτά τα ζητήματα δεν γνωρίζουν σύνορα, έχουν αποκτήσει παγκόσμια διάσταση».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 23:43