Στις 12.00 η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013, 11:19
Στις 12.00 η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου
Στις 12.00 και όχι στις 10.30 οπότε ήταν προγραμματισμένη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε τελικώς η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και η τρόικα χρειάζονται κι άλλο χρόνο προετοιμασίας πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση με την τρόικα μετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα.

Εξάλλου, λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη την οποία είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός και στην οποία, πλην της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Η σύσκεψη διήρκεσε τρεις ώρες, με τον πρωθυπουργό παρόντα τις πρώτες δύο.

Πάντως, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ένα πακέτο λύσεων για το 2014. Πρόκειται για:

- Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 33.000 που θα προέλθει από συνταξιοδοτήσεις (15.000 -17.000 ατόμων), διαθεσιμότητα 13.000 υπαλλήλων και οριστική απόλυση περίπου 3.000 από τον χώρο της υγείας.

- Μείωση των αποδοχών -ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του ενιαίου μισθολογίου- στο προσωπικό 15 φορέων του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι ο ΕΟΦ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου «ξηλώθηκε» η διοίκηση με σκοπό να συμμορφωθούν και οι άλλοι.

- Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσεις που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκκρεμούν από την εποχή του Θόδωρου Πάγκαλου. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, καθώς δεν είχε αντικείμενο από την ημέρα που οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια πέρασαν στους ιδιώτες.

- Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους». Στον προϋπολογισμό ναι μεν θα προβλέπεται αύξηση των εισφορών των Ταμείων κατά 600 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά εάν δεν υπάρξει η αναμενόμενη απόδοση έως τον Ιούνιο, τότε ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, «θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα»

- Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την επιτάχυνση των ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον καπνό και τα τσιγάρα.

- Περικοπή δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

- Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ και υποκατάσταση έργων μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (ΣΔΙΤ).

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013, 11:20