Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε η τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009, 18:20
Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε η τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε η τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Οι αντιρρήσεις αφορούσαν το περιεχόμενο της τροπολογίας αλλά και την χρονική στιγμή που κατατέθηκε προς ψήφιση στο θερινό τμήμα.

Η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, διευκρίνισε ότι η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν αφορά όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ, αλλά μόνο όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά.

Η κ. Πετραλιά τόνισε την ανάγκη να τεκμηριωθεί με καθαρά επιστημονικό τρόπο, βάσει κριτηρίων που ισχύουν σε όλο τον κόσμο, ποια είναι τα ΒΑΕ και τα επαγγέλματα αυτά να συμπεριληφθούν στον κατάλογο.

Απαντώντας στα περί μειώσεων μισθών, η κ. Πετραλιά τόνισε ότι «οι αποδοχές των εργαζομένων σύμφωνα με τον νόμο 1876 του 1990 καθορίζονται μόνο με συλλογικές συμβάσεις ή με διαιτητικές αποφάσεις. Η υπαγωγή ή μη των εργαζομένων στην κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών δεν επηρεάζει τις μικτές αποδοχές τους. Απλά όσοι υπάγονται στα βαρέα πληρώνουν μεγαλύτερο ασφάλιστρο».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών δεν έχετε το δικαίωμα να τα καταστρατηγήσετε και να τα ακυρώνετε», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Μακρυπίδης, ενώ η Μ. Ξενογιαννακοπούλου  έκανε λόγο για τροπολογία ντροπής που έρχεται στα θερινά τμήματα της Βουλής χωρίς κα να μπει σε διάλογο με τους εργαζόμενους.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και το ΚΚΕ, αποδίδοντας ευθύνες στα κόμματα που συμμετείχαν στους διαλόγους για τα εργασιακά.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκαν καταγγελίες ότι οι φορείς που συμμετείχαν στον διάλογο δεν είχαν υπ όψη τους το περιεχόμενο της τροπολογίας, ενώ το ΛΑΟΣ έκανε λόγο για ελλειπή διαχείριση  του θέματος από έναν μόνο υπουργό.

ΓΣΕΕ: «Συνεχίζεται η κατεδάφιση του ασφαλιστικού»

Να σταματήσει το καταστροφικό έργο της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων κάλεσε η ΓΣΕΕ την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε  μαζικές κοινωνικές και εργατικές αντιδράσεις αλλά και σε νομικές παρεμβάσεις για την ακύρωση όσων διατάξεων είναι αντισυνταγματικές ή αντιεργατικές.

Επίσης, η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να στραφεί στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και «να σταματήσει τις χαριστικές ρυθμίσεις των ιδιωτών προς το ΙΚΑ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009, 18:20