Την επικύρωση της εισήγησης της Κομισιόν, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ζητάει με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία 548 ψήφων υπέρ, 45 κατά και 35 αποχές. Υιοθετώντας την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, η Ευρωβουλή καλεί Αθήνα και Σκόπια να εντείνουν τις προσπάθειες για λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το ψήφισμα εγκρίθηκαν και 6 τροπολογίες, στις οποίες συμμετείχαν Έλληνες ευρωβουλευτές, εκ των οποίων οι τρεις διόρθωσαν όλες τις εκφράσεις που περιείχαν παράγωγα της λέξης «Μακεδονία» με την έκφραση «ΠΓΔΜ».

Επίσης, με άλλη τροπολογία αναγνωρίσθηκε η σημασία των Ηνωμένων Εθνών ως «πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία ικανοποιητική λύση», στο θέμα της ονομασίας.

Στις τροπολογίες που δεν ενεκρίθησαν, σημαντική ήταν η απόρριψη πρότασης των Πρασίνων με την οποία υποστήριζαν ότι «τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποκτούν πρωτοκαθεδρία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωκοινοβούλιο αξιολόγησε ως θετικές τις προσπάθειες που κατέβαλε πέρυσι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να επικυρώσουν την εισήγηση της Επιτροπής κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2009» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο «σημειώνει με ανησυχία τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στο πλαίσιο του διεξαγόμενου διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου φαινομένου της λεγόμενης “αρχαιοποίησης”, που ενέχει τον κίνδυνο όξυνσης των εντάσεων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης