Ενημέρωση για τη νομοθετική πρωτοβουλία των προσλήψεων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009, 01:41
Ενημέρωση για τη νομοθετική πρωτοβουλία των προσλήψεων
Ανοικτός σε θετικές προτάσεις για την ευρύτερη αποδοχή ενός αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης.

Το προσχέδιο στοχεύει, όπως προσδιόρισε ο υπουργός, αφενός να υπαγάγει όλες τις προσλήψεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στον ΑΣΕΠ, αφετέρου να αποκαταστήσει άδικες και εσωτερικές ανισορροπίες στο υπάρχον σύστημα και, τέλος, να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, συνάντησε κατ’ αρχήν θετικές πρώτες γνώμες.

Βασικές τομές είναι η υπαγωγή και των προσλήψεων στη Βουλή, στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας στις διαδικασίες του νόμου 2190/94, με εξαιρέσεις απλώς του ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Ακολουθούν κατάργηση της διενέργειας προφορικής συνέντευξης ως βασικού κριτηρίου πρόσληψης, κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% των μονάδων λόγω εμπειρίας, τροποποίηση του καθεστώτος μοριοδότησης καθώς και των κριτηρίων για την απασχόληση με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις μισθώσεις έργου καθώς και αυτό για το διορισμό διακριθέντων αθλητών στο δημόσιο.

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης


Ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε απόλυτη διαφωνία με την κατάργηση της προφορικής συνέντευξης, χαρακτηρίζοντας λάθος την αλλαγή, ενώ διαφώνησε και με την κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης, ως απαραίτητης (ισοδύναμου αποτελέσματος) για τους συμβασιούχους που απασχολούνται ως σήμερα που δεν μονιμοποιήθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου του π.δ. 184/2004. Χαρακτήρισε επίσης ευθέως αντισυνταγματική την κατάργηση της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Θανάσης Πλεύρης εξέφρασε προβληματισμό με το αν είναι σωστό για το κύρος τους να οδηγηθούν οι προσλήψεις της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπό το ΑΣΕΠ. Ο ίδιος σημειώνοντας ότι ήδη είναι πάρα πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός των ήδη κενών οργανικών θέσεων.

Προέχει η καταγραφή των αναγκών και η υπάρχουσα κατάσταση στο Δημόσιο, υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης, που συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο (όπως και ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης) και για την ανάγκη μεταβατικού χρόνου μέχρι την κατάργηση της μοριοδότησης λόγω προϋπηρεσίας, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η συνέντευξη σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις.

Θέση, τέλος, όλων όσοι έλαβαν το λόγο ήταν ότι ορθά μετατίθενται όλες οι προσλήψεις υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, αλλά η ίδια η ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να εξασφαλίσει επάρκεια στη στελέχωση και στην υποδομή.

Ανταπαντώντας ο υπουργός είπε ότι πολλά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο έχουν υπαγορευτεί από το ΑΣΕΠ, παρά τις προθέσεις του υπουργείου (όπως για την κατάργηση της συνάφειας στα μεταπτυχιακά) και θα επανεκτιμηθούν.

Τέλος, συμφώνησε, ότι σε κάθε περίπτωση είναι ήδη ειλημμένες οι αποφάσεις για ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές το ΑΣΕΠ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009, 01:45