Η φιλοξενία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν περνάει απαρατήρητη ούτε από τους διεθνολόγους ούτε από τους αναλυτές της γεωστρατηγικής. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση, πολλά υποσχόμενη, με κύριο στοιχείο τη μετατροπή της Σούδας σε βάση μόνιμου ελλιμενισμού για το τεραστίων διαστάσεων πολεμικό πλοίο USS Hershel «Woody» Williams, από το οποίο μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε ευρύτατες επιχειρήσεις. Ως επακόλουθο αυτής της κίνησης είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων υποστήριξης της βάσης.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται τη χώρα μας μέσα σε έναν χρόνο και αυτό δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Πομπέο δεν θα μεταβεί στην Τουρκία, ως είθισται, από τους Αμερικανούς πολιτικούς έπειτα από κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει ένας νέος, δεύτερος ναύσταθμος στην Κρήτη, στη Σούδα, με λειτουργία ανάλογη εκείνου της Σαλαμίνας, ώστε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) να αποκτήσει όχι μόνο θεσμική, αλλά και επιχειρησιακή βαρύτητα. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συνδράμουν στη διαμόρφωση του ΣΔΑΜ, όπου υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενώ η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για επιτάχυνση της διαμόρφωσης και του Ναυστάθμου Κρήτης του Πολεμικού Ναυτικού.

Η σημερινή παρουσία του κ. Πομπέο στη Σούδα συνδέεται ξεκάθαρα με την απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν περαιτέρω το στρατιωτικό αποτύπωμά τους σε όλες τις βάσεις που έχουν περιληφθεί στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπεγράφη πέρυσι τον Οκτώβριο και τις ερχόμενες ημέρες θα επιμηκυνθεί για ακόμα έναν χρόνο (οι ανανεώσεις παραμένουν ετήσιες). Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα προικοδοτηθεί μόνο η βάση της Σούδας, αλλά και η αεροπορική βάση της Λάρισας, καθώς και η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία

Ακόμα υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επένδυση σε βιομηχανικές μονάδες (Ναυπηγεία ή ΕΑΒ) με ταυτόχρονη διεκδίκηση υποκατασκευαστικού έργου το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Οι Αμερικανοί διεκδικούν επίσης να αναλάβουν το έργο ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων τύπου MMCS και την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ του Π.Ν.

Ήδη, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε ότι για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών προέχει το Διεθνές Δίκαιο, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Μ. Πομπέο στην Αθήνα, τον Οκτώβριο 2019

Ο Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα του να επιτύχουν οι διερευνητικές. «Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο… Δεν μιλάμε απλώς, πρέπει να βρούμε καλές λύσεις, πρέπει να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ελλάδας, καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πομπέο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης