Στον εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού προχωρά με γοργά βήματα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς οι ελεγκτές των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν νέα εργαλεία στα χέρια τους.

«Χρειάζεται ένας εκσυγχρονισμός του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου για να έχουν οι υπάλληλοι τα μέσα να κάνουν τη δουλειά τους και τους ελέγχους που χρειάζονται» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου προσθέτοντας ότι «οι έλεγχοι έχουν στόχο την προστασία του καταναλωτή και τη διασφάλιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα θα βοηθήσει «στη βελτίωση και εντατικοποίηση των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων, για την ιχνηλασιμότητα (προέλευση), την υγιεινή των τροφίμων και την υπολειμματικότητα των γεωργικών φαρμάκων» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται να προμηθευτεί επιπλέον 54 αυτοκίνητα, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Ο ανοικτός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη (σ.σ. εκπνέει την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου) για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης διάρκειας 5 ετών με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα προσφορά, βάσει τιμής.

«Πρόκειται για την οικονομικότερη λύση» υπογράμμισε ο κ. Αντώνογλου σημειώνοντας πως «τα νέα αυτά οχήματα αναμένονται να βρίσκονται στη διάθεση των ελεγκτών στις αρχές του νέου έτους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών το αίτημα μίσθωσης 5 επιβατικών αυτοκινήτων για διάστημα δύο μηνών από το ΥΠΑΑΤ, έτσι ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της τρέχουσας εμπορικής περιόδου.

Επιπλέον, τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου εξοπλίστηκαν με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablets), ώστε οι έλεγχοι που γίνονται να είναι αποτελεσματικότεροι. Μέσω αυτών των συσκευών, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ, καθώς και σε άλλες άλλων υπηρεσιών.

Τέλος έχει γίνει η προεργασία για να ξεκινήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου των ελέγχων και μιας σειράς άλλων μέτρων τα οποία θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και σήμανση (δηλαδή την αναγνώριση από τους ελεγχόμενους) των ελεγκτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης