Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή, όπου εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης συγκρούστηκαν εκ νέου, σήμερα, με τις δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας που ήταν παραταγμένες έξω από το ναό των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον οποίο και είχαν καταλάβει, με βίαιο τρόπο, πριν από μερικές ημέρες, κατόπιν εντολής του Δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπάλληλοι της ιδιωτικής σεκιούριτι εμπόδιζαν τους πιστούς να εισέλθουν στον ναό. Οι πιστοί κατόρθωσαν τελικά να μπουν στον ιερό ναό, ωστόσο, οι άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας έστησαν ενέδρα κοντά στην είσοδο της εκκλησίας, και ξυλοκοπούσαν οποιονδήποτε προσπαθούσε να πλησιάσει.

Ακολούθησαν βίαια επεισόδια μεταξύ των πιστών και των ανδρών της ασφάλειας, με την κρατική Αστυνομία να επεμβαίνει προκειμένου να σταματήσει τις συμπλοκές.

Εν τω μεταξύ, διάβημα διαμαρτυρίας κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην αλβανική πλευρά, για τα σημερινά επεισόδια. Να σημειωθεί ότι επίθεση με πέτρες δέχθηκε και το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές ημέρες, ο Δήμος έστειλε δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας στο ναό προς εκτέλεση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτηρίου της εκκλησίας στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το κτήριο αυτό είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968 και μετατράπηκε – όπως και εκατοντάδες άλλες εκκλησίες σε όλη τη χώρα – σε πολιτιστικό κέντρο.

Αναστάσιος: «Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967»

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 16ης Αυγούστου, στην Πρεμετή, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, στο χθεσινό κήρυγμά του, έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ θλιβερό γεγονός» και υπενθύμισε – μεταξύ άλλων – τη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα για την επιστροφή σ’ αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων.

«Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967 όταν το κομμουνιστικό καθεστώς νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα τη θρησκευτική πίστη από τον Αλβανικό λαό».

Χαρακτήρισε τη βεβήλωση της εκκλησίας «μεγάλη προσβολή όχι μόνο της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά της Αλβανίας», η οποία, όπως ανέφερε, προσδοκά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα επεισόδια της 16ης Αυγούστου

Υπενθυμίζεται ότι μία μόλις ημέρα μετά τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ορθόδοξο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή της Αλβανίας, διαδραματίστηκαν πρωτοφανείς σκηνές, όταν συνεργεία κρατικών υπαλλήλων προέβησαν σε πλήρη κατάσχεση όλων των κινητών αντικειμένων της εκκλησίας, λόγω παλαιότερου χρέους που φέρεται να είχε προς το Αλβανικό Δημόσιο.

Από νωρίς κατέφθασε φορτηγό στο οποίο φορτώθηκαν κάθε είδους αντικείμενα του ναού, από στασίδια, καθίσματα και αναγνωστάρια, μέχρι μανουάλια, ιερά σκεύη και εικόνες. Από τον ζήλο των δικαστικών κλητήρων, δεν γλύτωσαν ούτε μαρμάρινες επιγραφές αλλά ούτε και η καμπάνα η οποία αποκαθηλώθηκε από ένα αυτοσχέδιο καμπαναριό, προφανώς για να εκποιηθεί ως μέταλλο.

Όπως ήταν αναμενόμενο η διαδικασία της κατάσχεσης έγινε εν μέσω μεγάλων εντάσεων αλλά και επεισοδίων, καθώς, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλονται, οι αστυνομικοί που επόπτευαν της διαδικασίας δεν δίστασαν και να ασκήσουν βία στον ιερέα αλλά και σε ένα διάκονο, προπηλακίζοντάς τους και ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα ιερά για την ορθόδοξη πίστη σκεύη και σύμβολα.

Σε ανακοίνωσή τους οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας αναφέρονται σε μεθοδευμένη από ομάδες παραστρατιωτικών και για ποικιλόμορφη βία η οποία ασκήθηκε, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα πως μια τέτοια ενέργεια έχει στόχους διάφορους από τους προφανείς, καθώς, όπως οι ίδιοι διατείνονται, τα συγκεκριμένα χρέη θεωρούνται παραγεγραμμένα. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σήμερα, στην Πρεμετή, η Ορθόδοξος Κοινότητα έγινε μάρτυρας και θύμα της πλέον βάναυσης παραβίασης κάθε έννοιας περί δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτού της ελεύθερης άσκησης της πίστεως όπως είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα καθώς και των στοιχειωδών συνθηκών που θα πρέπει να διασφαλίζονται στα πλαίσια της ισοπολιτείας.

Απ’ το πρωί σήμερα, Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013, και ενώ όλη η Ορθόδοξη Κοινότητα συνεχίζει να βιώνει το Πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Πάσχα του Καλοκαιριού, ομάδες παραστρατιωτικών (με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής), με πρόσχημα ότι δήθεν εκτελούν κάποια δικαστική υπόθεση, άσκησαν ποικιλόμορφη βία εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής.

Όλη η Εκκλησία μας βρίσκεται στο πλευρό των πιστών της Ενορίας των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πρεμετή και διαμαρτύρεται διότι σήμερα:

– με τρόπο βάρβαρο κτυπήθηκαν οι ιερείς της πόλεως αυτής
– παρεμποδίστηκαν με βίαιο τρόπο οι πιστοί να εισέλθουν στο Ναό τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα
– αρπάχτηκαν αντικείμενα αυτού του ναού με πρόσχημα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί
– συνέβησαν πράξεις ιεροσυλίας καθώς βάνδαλοι έβαλαν χέρι επί ιερών εικόνων, λατρευτικών σκευών κλπ.
– δυνάμεις σκοτεινές επικαλούμενες δήθεν δικονομικές διαδικασίες στην ουσία επιδιώκουν να απομακρύνουν βίαια τους πιστούς απ’ τους λατρευτικούς τους χώρους και τα ιερά κτίσματα.

Με ειδικό Νόμο η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει την Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου προτεραιότητα δίνεται στην διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς χώρους και της εγγύησης των λατρευτικών συνάξεων.

Ανυψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας κι ταυτόχρονα εκφράζουμε την επιμονή μας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια με κάθε τρόπο και μέσο ώστε το δικαίωμα μας ιδιοκτησίας και ελεύθερης χρήσης του Ναού της Ενορίας των Εισοδίων της Παναγίας, να γίνει πλήρως σεβαστό.

Απαιτούμε ώστε οι σκοτεινές δυνάμεις που κινούνται εκτός κάθε ελέγχου του κράτους δικαίου και του πνεύματος διαλλακτικότητας και κοινωνικής συνοχής και που διέπραξαν τα σημερινά βίαια επεισόδια, να πάρουν την απάντηση και τιμωρία όπως το αξίζουν απ’ το Νόμο».

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Το ζήτημα όμως δείχνει να απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση, που δια του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κούτρα, αποδοκιμάζει τέτοιες πρακτικές χαρακτηρίζοντάς τες -πέραν των άλλων- και ως «προσβολή των θρησκευτικών ελευθεριών, οι οποίες αποτελούν κοινοτικό κεκτημένο του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού», ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα όλα αυτά να έλαβαν χώρα «ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του κ. Κούτρα έχει ως εξής:

«Μας προκαλούν βαθιά ανησυχία πληροφορίες για βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα, σήμερα, στην πόλη Πρεμετή, στον ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

H βίαιη απομάκρυνση κληρικών, η σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού.

Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.

Ελπίζουμε συνεπώς οι ενέργειες αυτές να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης.

Η Πρεσβεία μας και οι Προξενικές μας Αρχές στη χώρα έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα».

Διαβάστε επίσης: Αλβανία: Κατάσχεση σε ορθόδοξο ναό της Πρεμετής

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας – Μαριάννα Μαρμαρά – Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης