Ένταση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016, 22:29
Ένταση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου "για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση", όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κάλεσε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να καταδικάσει τη συμπεριφορά του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού εναντίον του συνεργάτη του Πάρι Βεντήρη, κάνοντας μάλιστα λόγο για "αήθη επίθεση" εναντίον του.

"Στήνετε πολιτικό καβγά, ο διευθυντής του πολιτικού σας γραφείου μιλάει με κόσμιο τρόπο και δεν αναφέρεται σε τραμπουκισμούς, όπως λέτε εσείς και ο κ. Λοβέρδος", είπε στην απάντησή του ο κ. Φίλης και κατέληξε: "Λυπάμαι γι’ αυτό το αδίστακτο πολιτικό παιχνίδι".

Αμανατίδης: Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό με ενιαίο τρόπο

"Το νομοσχέδιο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ικανοποιεί αιτήματα πάρα πολλών ετών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ αναγνωρίζεται και η σημασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη", ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, "για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση", ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε, ότι "η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι σωστή, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει και η νέα Διασπορά, μεταβάλλοντας τις εκπαιδευτικές συνθήκες και ανάγκες, οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη στο νομοσχέδιο" και πρόσθεσε ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό πρέπει να αντιμετωπισθεί με ενιαίο και οριζόντιο τρόπο, και να υπάρξει εξειδίκευση ανά περίπτωση, όπως συμβαίνει στο τρέχον νομοσχέδιο. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό" κατέληξε.

Πελεγρίνης: Η ψήφιση της διάταξης για την ιδιωτική εκπαίδευση εμποδίζει την υποβάθμισή της


"Το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωση εκπαίδευση στο εξωτερικό και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, αποτελεί σταθμό γι' αυτές. Δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση" ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και τόνισε ότι η συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Εξωτερικών ήταν σημαντική.

Ο κ. Πελεγρίνης, αναφέρθηκε στην εμπειρία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και σημείωσε ότι στην πρώτη φάση αφορούσε κυρίως τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών, τα οποία όπως είπε, "εντάχθηκαν και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες νέοι επιστήμονες στη χώρα μας αλβανικής καταγωγής".

Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι "κανένας Έλληνας δεν μπορεί να δεχθεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση να ελέγχεται από το υπουργείο Εργασίας", και τόνισε ότι "χρειάζονται σταθερές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους με τον ποιο αποτελεσματικό τρόπο".

"Η ψήφιση της διάταξης για την ιδιωτική εκπαίδευση εμποδίζει την εμπορευματική υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και συνιστά μάχη για τη δημοκρατία του σχολείου η οποία περνάει μέσα από την κατοχύρωση της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού" κατέληξε ο κ. Πελεγρίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016, 22:29