Έντονες είναι οι αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης στις προκλητικές δηλώσεις-υποδείξεις της Άγκυρας προς την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα που έχει ανακύψει με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

«Υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ειδικά μάλιστα όταν αφορούν σε μειονότητες, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολύ περισσότερο όταν αφορούν στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης, όπου εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τη «γνωστή τακτική του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να στρεβλώνει όχι μόνο τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία, αλλά και την πραγματικότητα» σχολίασε το Ποτάμι με ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του εκπροσώπους του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Ας ανατρέξει ξανά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης κι ας αναγνώσει με προσοχή το άρθρο της που αναφέρεται στην προστασία των μειονοτήτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά σε μουσουλμανικές μειονότητες στην Θράκη και όχι σε τουρκική», τονίζει το Ποτάμι και επισημαίνει τους «ανομολόγητους» μεν, αλλά «διάφανους» σκοπούς της τουρκικής πλευράς «με την προσπάθειά της να έχει λόγο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, που δεν καλύπτει η Συνθήκη της Λωζάνης, εμφανιζόμενη ως προστάτης των εκτός Θράκης εγκατεστημένων Μουσουλμάνων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι «οι θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων της Θράκης δεν έχουν πάψει να βελτιώνονται διαρκώς, ουσιαστικά και χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σαν αυτά που μετέρχεται η Άγκυρα απέναντι στην ελληνική ορθόδοξη μειονότητα, την οποία έχει ρημάξει με την πολιτική της εξαφάνισής της. Μάρτυρας, ο συρρικνωμένος αριθμός των 2.500 Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που χρησίμευσαν πάντα στην Τουρκία ως θερμόμετρο των σχέσεών της με την Ελλάδα».

Το Ποτάμι συνιστά στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να μη καταφεύγει σε επιθετική τακτική όταν ασκείται κριτική στις πρωτότυπες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και να προτιμήσει την έντιμη περισυλλογή για όσα δεινά αυτή έχει επιφυλάξει στην ελληνική και άλλες μειονότητες. Όσο για τη χρήση της Αγίας Σοφίας για την ανάγνωση του Κορανίου στις μέρες του Ραμαζανιού, καλεί την Άγκυρα να αναλογιστεί πόσο αλόγιστη ζημιά προκαλεί στις σχέσεις της όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τη Δύση, της οποίας περιφρονεί εμπράκτως τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης