Tη σύγκληση έκτακτου Eurogroup μέσα στην προσεχή εβδομάδα εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές. Ο λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα, πριν η ίδια αποφασίσει για την δική της στάση, αναφορικά με την ανανέωση του δικαιώματος πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας – ELA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 16 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής, ενώ η πρόσβαση στο μηχανισμό είναι προσωρινή, έγινε μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος και απαιτείται ανανέωση στις 4 Φεβρουαρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου, πηγές της Κομισιόν διέψευσαν τις φήμες περί σύγκλησης έκτακτου Eurogroup μετά από αίτημα του Μάριο Ντράγκι, αποδίδοντας αυτές τις πληροφορίες στην… Αθήνα!

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του Βίτουρ Κονστάνσιου,  αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έρκι Λιικάνεν, ο οποίος κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας, λέγοντας ότι ο δανεισμός για την Ελλάδα κόβεται τον Μάρτιο, αν δεν συμφωνηθεί η παράταση του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο Βίτουρ Κονστάνσιου άφησε ανοιχτό το παράθυρο βοήθειας προς τη χώρα μας, μεταφέροντας την ευθύνη για την απόφαση περί έκτακτης χρηματοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤΟ Βίτουρ Κονστάνσιου άφησε ανοιχτό το παράθυρο βοήθειας προς τη χώρα μας, μεταφέροντας την ευθύνη για την απόφαση περί έκτακτης χρηματοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, μέσω… εναλλακτικών επιλογών. Ο Κονστάνσιου έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας βγει από το πρόγραμμα στήριξης της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Ο Κονστάνσιου είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί, αλλά για αυτό θα χρειαστεί η έγκριση του 25μελούς ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο Βίτουρ Κονστάνσιου

«Υπάρχει η δυνατότητα του λεγόμενου ELA. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει εντέλει για αυτό μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία δεν θέλω να προβλέψω σε αυτό το στάδιο», δήλωσε  κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

​Έρκι Λικάνεν: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας»Ο έτερος ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, Ερκι Λικάνεν, είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τις ελληνικές τράπεζες δηλώνοντας ότι αν δεν παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί ο δανεισμός τους. «Εμείς (η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα ενεργήσουμε βάσει αυτών… Στην παρούσα φάση, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί ένα είδος λύσης, ειδάλλως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε» επισήμανε ο Λικάνεν, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας» τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε ερώτημα που του τέθηκε για το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο τραπεζίτης απάντησε: «Μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους πραγματοποιήθηκε με τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ένα κράτος, κάτι που θα ισοδυναμούσε με διαγραφή μέρους τους χρέους σε αυτήν την περίπτωση» είπε.

Τηλεφωνήματα Τσίπρα για την αλλαγή των εντυπώσεων

Με τρία τηλεφωνήματα του Πρωθυπουργού, την επίσπευση του ταξιδιού του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, το Μαξίμου λειτούργησε πυροσβεστικά στηφωτιά που πήγε να ανάψει χθες μετά τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισλεμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντάγκι, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μάλιστα ο κ. Σούλτς ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για όσα ειπώθηκαν στο γεύμα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

​Τσίπρας: “Δεν είναι πρόθεση της Αθήνας η μονομερής δράση για το χρέος”Επίσης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Μάριο Ντράγκι, τον ενημέρωσε ότι δεν ήταν ποτέ πρόθεσή της Αθήνας να δράσει μονομερώς στο ζήτημα του χρέους. Από την πλευρά του ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε πως «υπάρχει καλό κλίμα στην Ευρώπη για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα εξυπηρετεί και την Ελλάδα και την Ευρώπη». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γέρουν Ντέισελμπλουμ επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα για να τον διαβεβαιώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δοθεί η αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση εξ΄αιτίας της εικόνας που βγήκε προς τα έξω κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την προσεχή Τετάρτη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε ακόμα: Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρουφάκη με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών

 “Θα διαπραγματευτούμε”

“Δεν εκβιαζόμαστε”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης