«Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Βρισκόμαστε στα πλαίσια μιας συνολικής διαδικασίας. Είμαι αισιόδοξος». Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι, σχολιάζοντας τα αιτήματα του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA» για ορισμένες αλλαγές στο πλαίσιο μιας Συνταγματικής Αναθεώρησης που αφορούν στην έννοια της ιθαγένειας (citizenship).

Το αλβανικό κόμμα που απαριθμεί δύο βουλευτές ζητεί την κατοχύρωση της ιθαγένειας πολίτη της «Bόρειας Μακεδονίας», ώστε όλες οι μειονότητες που ζουν στην ΠΓΔΜ, δηλαδή Αλβανοί, Ρομά κ.ά., να μην αναφέρονται ως «Μακεδόνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εντός του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ συνεχίζεται προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια, ώστε να διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία επικύρωσης της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Ως εκ τούτου, η κοινοβουλευτική διαδικασία που ήταν να αρχίσει στις 12.00 το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδος) καθυστερεί.

Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, η καθυστέρηση οφείλεται σε συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA», Μπιλάλ Κασάμι, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Άλλα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι ακόμη και χωρίς τη στήριξη των δύο βουλευτών του «BESA» η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όλες αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται επίσημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης