Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την τοποθέτηση πλωτού φράγματος στη θάλασσα του Αιγαίου προκειμένου να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τις κυβερνητικές προθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμα και από την Κομισιόν που έθεσε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ την ίδια ώρα ο γερμανικός τύπος χαρακτήρισε το σχέδιο ως «παράλογη ιδέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Τείχη στη θάλασσα» όπου αναφέρει τα εξής: «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια».

Το σχέδιο, τα αποτελέσματα που οποίου αμφισβητούνται, περιλαμβάνει ένα πλωτό πλέγμα 2.700 μέτρων κόστους 500.000 ευρώ.

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η τοποθέτηση του φράγματος θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά ώστε «να δούμε αν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε με ασφάλεια» όπως είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτει η Κομισιόν

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοί είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο για το «πλωτό φράγμα» που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ για πλωτά φράγματα: «Θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά»

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα.

Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό για την αγορά πλωτού φράγματος «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες» και προσθέτουν: «Πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσιεύματα… Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία», αναφέρουν.

ΚΚΕ: Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης

«Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, για πλωτούς φράκτες, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, τα οποία είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιάσουν τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο, τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων, της φτώχειας», αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ «τα απάνθρωπα σχέδια τους πρέπει να απορριφθούν! Αποτελούν μέρος της πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού σε βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων, της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως αποτυπώνονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας». 

«Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φιλοξενηθούν σε ανοικτές ανθρώπινες δομές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, με ευθύνη του κράτους, για να μπορούν οι ξεριζωμένοι να πάνε στις χώρες προορισμού τους και να μην εγκλωβίζονται στη χώρα μας», καταλήγει.

ΚΙΝΑΛ:«Γελοιότητα» ο φράκτης στο Αιγαίο

«Γελοιότητα» χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής την ιδέα της κυβέρνησης να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα στο Αιγαίο.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει επίσης, ότι «η φύλαξη των συνόρων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία, ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με υποδομές και στελέχη και πίεση προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε» και καταγγέλλει την κυβέρνηση για πρόχειρους σχεδιασμούς που στοχεύουν στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης