«Πάρτε πίσω το casus belli» απάντησαν, σε έντονο ύφος, στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ οι Έλληνες βουλευτές που ήταν παρόντες στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Με προκλητικό ύφος, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε ήταν που οι τέσσερις βουλευτές (Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος) πήραν τον λόγο και απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Επίσης, του είπαν πως η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι σέβεται την κυριαρχία εδαφών όταν έχει εισβάλει στην Κύπρο και αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών νησιών.
Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν στο casus belli λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας υπάρχει η απειλή του, στην περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εκνευρισμένος, ο Χουλουσί Ακάρ ξαναπήρε τον λόγο και οι λεκτικοί διαξιφισμοί διήρκεσαν περίπου 14 λεπτά, μέχρι που ο Τούρκος υπουργός αποχώρησε.

Δείτε βίντεο με τις αντιδράσεις των Ελλήνων βουλευτών: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, τα ακριβή λόγια του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας ήταν τα ακόλουθα: 

«Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς συζητήσεις, συναντήσεις, επισκέψεις και διάλογο. Θέλουμε διάλογο. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν ορισμένες ενέργειες και συζητήσεις για χάρη των δικών τους πολιτικών και προσωπικών φιλοδοξιών, κλιμακώνοντας την ένταση».

»Η Βόρεια Μακεδονία προσχώρησε πρόσφατα σε εμάς (στο ΝΑΤΟ). Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να κατανοήσουν τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στο πλαίσιο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε εθνική ταυτότητα. Το PKK/YPG δεν εκπροσωπεί τους Κούρδους. Ακριβώς όπως το ISIS δεν αντιπροσωπεύει το Ισλάμ. Η εξίσωση του PKK/YPG με τους Κούρδους αποτελεί προσβολή για τους Κούρδους αδελφούς μας. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης και της τρομοκρατίας. Η Τουρκία λειτουργεί επίσης ως εμπόδιο για τους πρόσφυγες και άλλες προκλήσεις. Έχουμε φιλοξενήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους στην Τουρκία. Είμαστε η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο και αυτό είναι ένα βάρος που η Τουρκία έχει επωμιστεί. Αυτό έγινε προς όφελος της Ευρώπης και όχι μόνο».

»Θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα για να λύσουμε το μεταξύ μας πρόβλημα. Ως Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά να επιτύχουμε ειρηνική λύση στα προβλήματα των χωρικών υδάτων, του εναέριου και ηπειρωτικού χώρου, των ασκήσεων και άλλων παρόμοιων προβλημάτων. Είμαστε πολύ ειλικρινείς γι’ αυτό. Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς συζητήσεις, συναντήσεις, επισκέψεις, διάλογο. Θέλουμε διάλογο. Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής με δίκαιο τρόπο, οικοδομώντας από κοινού μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, για χάρη των δικών τους πολιτικών και προσωπικών φιλοδοξιών, υποστηρίζουν ορισμένες ενέργειες και λόγους και κλιμακώνουν τις εντάσεις». 

»Ο μόνος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν υπάρχει ανάγκη για τεχνητά εξοπλιστικά προγράμματα και συμμαχία μέσα στη συμμαχία. Αντί να αντιμετωπίσουν αυτά τα διμερή ζητήματα άμεσα και με καλή πίστη, οι Έλληνες φίλοι μας μιλούν στην ΕΕ. Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτά τα διμερή ζητήματα σαν να είναι ζητήματα της ΕΕ, των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή τρίτων σε διμερή ζητήματα δεν βοηθάει. Το μήνυμά μας προς τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν διεκδικούμε τη γη ή τα δικαιώματα κανενός. Θα ήθελα να τονίσω ότι ο μόνος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τις τέταρτες συναντήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση σε αυτό».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης