Επαφές Πετσάλνικου με πολιτικούς αξιωματούχους της Γερμανίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011, 22:15
Επαφές Πετσάλνικου με πολιτικούς αξιωματούχους της Γερμανίας
Σειρά επαφών με κορυφαία πολιτικά στελέχη της γερμανικής καγκελαρίας είχε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, στα οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα προσπαθειών της Ελλάδας για την έξοδό της από την κρίση.

Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα χρήσιμες» τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ, ενώ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ. Ο Γερμανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί την έκταση των θυσιών στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση μίας ώρας με τον κ. Πετσάλνικο, διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι» στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης «στο πλαίσιο μιας συνολικής ενιαίας προσπάθειας σε επίπεδο Ε.Ε».

Ο κ. Λάμερτ εξέφρασε «το μεγάλο σεβασμό, τον οποίο αισθανόμαστε εδώ στη Γερμανία, για τις αξιόλογες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και την ελληνική οικονομία». Ο πρόεδρος του Μπούντεσταγκ υπενθύμισε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ελληνικής Βουλής στο Βερολίνο πραγματοποιείται «σε μία συμβολική ημέρα» με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα το 1941.

Κατηγορηματικό «όχι» στην αναδιάρθρωση


Ο κ. Πετσάλνικος διαβεβαίωσε «κατηγορηματικά» τους συνομιλητές του στο Βερολίνο ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Δεν συζητάμε καν κάτι τέτοιο. Είμαστε αποφασισμένοι - και εννοώ με αυτό την κυβέρνηση, την πλειοψηφία της ελληνικής βουλής και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού - να πετύχουμε τους στόχους μας με τα μέτρα που λαμβάνονται και με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε», είπε ο κ. Πετσάλνικος. Υπογράμμισε δε ότι «και τα 50 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα διατεθούν για την μείωση του δημόσιου χρέους».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής ο κ. Πετσάλνικος παρουσίασε εκτενώς τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα προσπάθειας για τη μείωση του ελλείμματος κατά 6% που στην περίπτωσης της Γερμανίας θα αντιστοιχούσαν με περικοπές 150 δις ευρώ. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία στην κατεύθυνση μείωσης του ελλείμματος, αλλά και του συνολικού χρέους.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011, 22:20