Επέκταση στο Αιγαίο συζητούσε η Τουρκία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Μαΐου 2011, 13:03
Επέκταση στο Αιγαίο συζητούσε η Τουρκία
Επέκταση των χωρικών υδάτων της πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια συζητά η Τουρκία  από τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με εμπιστευτικά τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που αποκάλυψε το Wikileaks.

Το «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύει τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα όπου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, αναφέρεται η συνάντηση της αρμόδιας για ευρωπαϊκά ζητήματα υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τίνα Κάινταναου, με τον Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείο Εξωτερικών, Χαιντάρ Μπερκ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος λέει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μελετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι μίλια σε ορισμένες μόνο περιοχές. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υφυπουργός επανέλαβε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, κάτι που συνέβαινε συχνά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Η Άγκυρα, απάντησε ο Τούρκος αξιωματούχος, πρότεινε στην Αθήνα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και «κώδικα συμπεριφοράς» ο οποίος θα πρόβλεπε, μεταξύ άλλων, άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο. Τα μέτρα είχαν προταθεί από τις ΗΠΑ νωρίτερα, προκύπτει από άλλο τηλεγράφημα.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση και να απαντήσει σε όσα διέρρευσαν στο Wikileaks σχετικά με τα όρια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.


Διαβάστε τα έγγραφα που διέρρευσαν στο WikiLeaks

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 15 Μαΐου 2011, 13:12