Την Επέκταση της «Διαύγειας» και στη Βουλή, με την ανάρτηση όλων των δαπανών της, καθώς και την επέκταση στα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον σε αυτά που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό επανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια πρωτοβουλία για περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη έγιναν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς», με θέμα «Κράτος και Διαφθορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και των διοικητικών βαρών, αλλά και την απλούστευση των διαδικασιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Όσον αφορά τη «Διαύγεια», είπε ότι έχουν αναρτηθεί ήδη 9,5 εκατομμύρια αποφάσεις, που δείχνουν τη χρησιμότητά της αλλά και την πολυπλοκότητα του δημοσίου και υποσχέθηκε την αναβάθμισή της με τη «νέα Διαύγεια», η οποία θα γίνει πιο εύχρηστη και φιλική για τον πολίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός στο πλαίσιο του δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας, των πολύπλοκων διαδικασιών και των μεγάλων διοικητικών βαρών – ήδη σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ προχωρά το σχέδιο για την ελάφρυνση διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας – με τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της εφάπαξ κατάργησης νομοθετικού όγκου από το μακρινό παρελθόν», κάτι που έχει γίνει με επιτυχία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, περιορίζοντας την πολυνομοθεσία που δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών και των επιχειρηματιών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών και χαρακτήρισε τις διαδικασίες που δεν είναι χρήσιμες ως ενδεχόμενες πηγές διαφθοράς.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαφθορά στο δημόσιο, τόσο σε επίπεδο κατασταλτικό όσο και σε επίπεδο πρόληψης.

Για το κατασταλτικό επίπεδο, ανέφερε την κατάσταση που επικρατούσε για χρόνια και μέχρι πριν λίγους μήνες στα 220 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, που υπολειτουργούσαν και τώρα, αφού περιορίστηκαν σε 75, λειτουργούν όλα και μάλιστα με δικαστικούς στη σύνθεσή τους, προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της ατιμωρησίας. Μίλησε για την καταγραφή και παρακολούθηση όλων των πειθαρχικών υποθέσεων και την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας.

Σε επίπεδο πρόληψης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί που αμαυρώνουν τους έντιμους δημόσιους υπαλλήλους και συμπλήρωσε ότι το Σώμα Ελεγκτών ήδη ελέγχει την τήρηση του ωραρίου στο δημόσιο, αλλά και τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών και εγγράφων με τα οποία κάποιοι προσελήφθησαν στο δημόσιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης