Με όπλα το ΕΣΠΑ, το νέο αναπτυξιακό νόμο και τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία η κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη στην Κρήτη είπε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Π. Ρήγας απαντώντας στην σφοδρή κριτική που άσκησαν σε επερώτηση για απαξίωση της Κρήτης και εγκατάλειψή της από την σημερινή κυβέρνηση οι βουλευτές της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, Εμμ. Κεφαλογιάννης, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ιω. Πλακιωτάκης, Κ. Μουσουρούλης και Κ. Τασούλας.

Ο πρώτος επερωτών Γ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία, μια Περιφέρειας με μοναδικά φυσικά πλεονεκτήματα, αλλά και ανθρώπους με ανήσυχο πνεύμα για δημιουργία και πρόοδο, όπως είναι η Κρήτη «βρίσκεται στο κόκκινο» και βιώνει το απόλυτο τίποτα στον τουρισμό, στην υγεία, στην παιδεία, στις υποδομές, στα εγγειοβελτιωτικά έργα, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και φυσικά στο βόρειο και στο νότιο οδικό άξονα, ενώ επιβαρύνεται περαιτέρω η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών με περικοπές και καθυστερήσεις σε αυτονόητα κοινωνικά αγαθά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι επικρατεί υπανάπτυξη στον Τουρισμό, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες οι δυνατότητες του Ε.Σ.Π.Α., το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Κρήτη – Πράσινη Ανάπτυξη» βρίσκεται στον αέρα, έμεινε στα λόγια το «πράσινο -υποτιθέμενο- El Dorado, με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά», αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ο ΟΑΔΥΚ και ο ΟΑΝΑΚ και καθυστερούν αδικαιολόγητα τα έργα στο αεροδρόμιο των Χανίων, στο Καστέλι και στη Σητεία, υπολειτουργούν τα Μουσεία, υφίσταται τεράστιο πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων στα Χανιά, η εξαγγελία περί ίδρυσης της εταιρείας «Κρήτη Α.Ε.», έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον Βόρειο Άξονα.

Για αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές ανάγκες του νησιού της Κρήτης με ιδιαίτερη αναφορά στον Β. Άξονα, τον ΟΑΔΚ και το ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης. Στα σοβαρά προβλήματα της Κρήτης και την εγκατάλειψή της από την κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Γραμματέας της ΚΟ ομάδας της ΝΔ Κ. Τασούλας, ο οποίος είπε ότι επίσης εγκατέλειψε μόνο του τον κ. Ρήγα, υφυπουργό, να αναλάβει το βάρος των πολλών υπουργείων που αδρανούν και αδιαφορούν για τα σοβαρά προβλήματα της Μεγαλονήσου.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη ανέγνωσε ο Κ. Χατζηδάκης για να περιγράψει το πρόβλημα που υπάρχει με τα έργα του ΕΣΠΑ στην Κρήτη, σύμφωνα με την οποία «δεν προχωρούν, είναι αρκετά σοβαρό και έχει αποτέλεσμα να μην καταγράφεται η απαιτούμενη απορροφητικότητα και να γίνεται ορατός ο κίνδυνος όχι μόνο να χαθούν κονδύλια από τα εκτελούμενα έργα, αλλά να απειλούνται και ολόκληρα έργα που θα μείνουν ημιτελή, αν δεν προχωρήσουν, όπως πρέπει, οι εργολάβοι στην εκτέλεσή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι επί ΝΔ 2004-2009, κινητοποιήθηκαν στην Κρήτη πόροι περίπου 5 δις. και με την ιδιωτική συμμετοχή περίπου 2 δισεκατομμύρια από τον επενδυτικό νόμο για χίλια διακόσια και πλέον επενδυτικά σχέδια. Αυτό ήταν το πακέτο, ενώ από το ΚΠΣ δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ και καταλόγισε στη σημερινή κυβέρνηση ότι εξήγγειλε την αναθεώρηση και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Π. Ρήγας ανέφερε ότι πρόκειται για επικοινωνιακή κίνηση εκ μέρους της ΝΔ, ενόψει της τριήμερης επίσκεψης από αύριο του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη και έκανε λόγο για «πρόβλημα» της ΝΔ στην Κρήτη, όπου το κόμμα πλαγιοκοπείται. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε επίπεδο περιφέρειας με αποτέλεσμα να υπάρχουν «μίζερα» έργα στα όρια των νομών της χώρας. «Με τη δημιουργία των περιφερειών και τον Καλλικράτη δίνεται η δυνατότητα σήμερα στην αιρετή περιφέρεια να σχεδιάσει πιο ολοκληρωμένα προγράμματα και για το οδικό δίκτυο και για τα λιμάνια και για τα αεροδρόμια και, βεβαίως, για τις μονάδες υγείας και για τις εκπαιδευτικές μονάδες» ανέφερε.

Επί των θεμάτων που έθιξαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Ρήγας απάντησε ότι υπάρχουν σημαντικά έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων παρά τις διαφωνίες, θα υπάρξει μέχρι το τέλος Ιουνίου καινούργιο διαχειριστικό σχέδιο σχετικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της πράσινης ανάπτυξης.

Ειδικότερα αναφορικά με τον ΒΟΑΚ είπε ότι δεν υπάρχουν μελέτες οπότε μέσα στο 2011 δεν υπάρχει δυνατότητα δημοπράτησης, για το αεροδρόμιο Καστελίου ότι και οι τρεις εταιρείες ζήτησαν τρίμηνη παράταση, για το αεροδρόμιο Σητείας ότι κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος, θα ενοποιηθούν οι Οργανισμοί ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ, ενώ για την Κρήτη ΑΕ ανέφερε ότι δεν εγκαταλείφθηκε η ιδέα αλλά υπάρχει προβληματισμός για το αν υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες νέοι οργανισμοί.

Για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της πράσινης Ανάπτυξης ο κ. Ρήγας είπε ότι έχει γίνει απορρόφηση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2010, έχουν πληρωθεί και θα διατεθούν κατ’ αρχήν πιστώσεις για το 2011 της τάξης των 4,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά τα ζητήματα που τέθηκαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά κλπ, είπε πως το ΕΣΠΑ θα επιταχυνθεί και θα επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί και στο επίπεδο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, αλλά και στο επίπεδο συνολικά του ΕΣΠΑ, αλλά και των ΠΕΠ. Ακόμη η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ουσιαστική στο επίπεδο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης: το 2010 εκταμιεύθηκαν 88.4 εκ. ευρώ και το 2011 ήδη 22 εκ. για τον αναπτυξιακό νόμο και τέλος αναφέρθηκε στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία: Το ΕΠΑΝ ΙΙ που έχει προκηρύξει 2,42 δις., το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας και ο καινούργιος επενδυτικός νόμος, ο οποίος για το 2011 έχει στη διάθεση της επιχειρηματικότητας 4,2 δισεκατομμύρια, καθώς και το ΕΤΕΑΝ.

«Ο απολογισμός τον οποίο έκανε ο κ. υφυπουργός για το θέμα της ανάπτυξης της Κρήτης, πραγματικά είναι πολύ φτωχός. Κανείς στην Κρήτη, είτε πολίτης είτε στέλεχος της διοίκησης είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι ευτυχής από αυτόν τον απολογισμό» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος είπε ειδικά για τον ΒΟΑΚ ότι οι μελέτες ολοκληρώθηκαν. Ειδική αναφορά έκανε στην «καρατόμηση του ΟΦΗ τον οποίο οδηγούν στην τέταρτη κατηγορία προκαλώντας αγανάκτηση». Σχετικά δε με την αναφορά του υφυπουργού για τον χρόνο συζήτησης της επερώτησης ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι δεν σχετίζεται με την επίσκεψη του κ. Σαμαρά καθώς κατατέθηκε από τον Απρίλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης