Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε χαλάρωση αναμένεται να στείλει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετά και την ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για παράταση της προθεσμίας στην καταβολή του φόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το κυβερνητικό επιτελείο θα συνεδριάσει στις 18.00  στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσει σειρά «καυτών» προς επίλυση θεμάτων, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από την τρόικα στο Παρίσι, τη ΔΕΘ και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει πως μια λανθασμένη επιλογή ή μια καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή μετάβαση της χώρας από την ύφεση στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Ήδη, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάρει πάνω του το θέμα με τον ΕΝΦΙΑ και να δώσει εντολή για αποτίμηση των αξιών γης στα επίπεδα του 2013 για περίπου 4.000 οικισμούς, όπως καθορίστηκαν στον ΦΑΠ του 2013.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα υπάρξει αναβολή για έναν μήνα στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη είχε κάνει λόγο για ενδεχόμενη παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου αντί για τα τέλη Αυγούστου.

Οι πρόσφατες αντιδράσεις των ενστόλων για την παρέμβαση στο επικουρικό τους καθώς και η ανένδοτη στάση τους για την επιστροφή των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ θα είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν επίσης επί τάπητος. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να βγει προς τα έξω ότι υπάρχει οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων και ευελπιστεί ότι το θέμα θα έχει λήξει στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της.

Το ρωσικό εμπάργκο, διά χειρός Βλαντίμιρ Πούτιν, σε αγροτικά και διατροφικά προϊόντα από χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία είναι το πιο πρόσφατο πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί στη σχετική λίστα. Ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης για την ελληνική οικονομία είναι άμεσος, καθώς η Ρωσία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των κρατών στα οποία εξάγεται πληθώρα αγροτικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα αποφασιστεί και η επιλογή των αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναβάλλεται για έναν μήνα η καταβολή του ΕΝΦΙΑ»

Όπως προαναφέρθηκε, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωστοποίησε την αναβολή για έναν μήνα στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε πως η απόφαση αυτή συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για διόρθωση των λαθών και των παραλείψεων που προέκυψαν κατά τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων, κυρίως στην περιφέρεια. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί εδώ και ημέρες από το ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει οι φόροι ακινήτων σε περίπου 4.000 οικισμούς να υπολογιστούν εκ νέου με βάση τις τιμές με τις οποίες προσδιορίστηκε η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κατά την εκκαθάριση του ΦΑΠ για το 2013.

«Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών»

Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικά διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, διαμηνύοντας εκ νέου προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η απάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός δεν παίζει με τους θεσμούς και θα κινηθεί θεσμικά σεβόμενος το Σύνταγμα» είναι το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει η εκτίμηση -με βάση και στοιχεία ερευνών- ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης εξακολουθεί να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές αλλά σταθερότητα. Ζητούμενο, όμως, παραμένει να περιοριστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Εξάλλου, μια θετική εισήγηση στην αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι εκτιμάται -σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο- ότι μπορεί να ανοίξει υπό όρους τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης