Τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζονται σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη 13.00 το μεσημέρι. Νωρίτερα, στις 12.00, θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα εργασιακά. Την Τετάρτη ακολουθεί νέα συνάντηση μεταξύ θεσμών και των δύο υπουργών καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης. Όλες οι συναντήσεις γίνονται στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παραμένει άγνωστο το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς ακόμη διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας μετά τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών (φυγή καταθέσεων, capital controls).

Σχετικά με το νέο ΤΑΙΠΕΔ οι πιέσεις των πιστωτών για τη δημιουργία του οργανισμού και τη μεταφορά σε αυτόν σημαντικών «ασημικών» του Δημοσίου αναμένονται έντονες. Η δημιουργία του συγκεκριμένου «κουμπαρά» -από τον οποίο θα εξυπηρετείται τμήμα του χρέους, θα προσφέρεται ρευστό στις τράπεζες και ό,τι μένει θα δίνεται στην ανάπτυξη- είναι βαρύνουσας σημασίας για τους δανειστές. Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Θα λειτουργεί ως κρατικός φορέας στον τομέα του real estate και στην κατοχή του δεν θα υπάρχουν μόνο ακίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης