Το παράδειγμα της Ιρλανδίας χρησιμοποίησε ο αρχηγός της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να της καταλογίσει εκ νέου ότι «δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα τους όρους του Μνημονίου».

Σημείωσε, επίσης, ότι αν και η ευθυγράμμιση με την Ιρλανδία έχει οφέλη στο επίπεδο του μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος αποπληρωμής, επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να συνοδευτεί με επιπλέον δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, στη συνέχεια, την κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας «δείχνει ακριβώς αυτά που δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τέλος, πρότεινε τη σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, με δύο πτυχές:

Η πρώτη αφορά τους επιχειρηματίες και προβλέπει: ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισοδημάτων, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις, δηλαδή στοχευμένο επενδυτικό νόμο και παράλληλα χτύπημα της γραφειοκρατίας και ανταγωνιστικότητα με εξωστρέφεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη πτυχή, που αφορά τους εργαζομένους, περιλαμβάνει: φρένο στα λουκέτα και στην ανεργία, ασπίδα στις μαζικές απολύσεις, διάχυση της ανάπτυξης και ανάκαμψης παντού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης