Επίδομα το πρώτο μέτρο των 100 ημερών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009, 10:45
Επίδομα το πρώτο μέτρο των 100 ημερών
Τα μέτρα που θα λάβει τις πρώτες εκατό ημέρες (αυτό είναι το χρονικό όριο, που έχει θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου για την άμεση ενίσχυση της οικονομίας και των χαμηλών εισοδημάτων) ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ, μόλις πέντε ημέρες πριν τις εκλογές.

Από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ -εάν και εφόσον νικήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου- θα είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης στα οικονομικώς ασθενέστερα νοικοκυριά έως τα Χριστούγεννα.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο ένα από τα πέντε νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα «των 100 ημερών».

Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ. Το όριο θα αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ, όταν μέλος της οικογένειας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, και κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί ή εξαρτώμενο μέλος.

Δηλαδή, μια οικογένεια με δύο παιδιά θα δικαιούται το επίδομα εφόσον το εισόδημά της δεν ξεπερνά τα 13.500 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος θα είναι -ανάλογα με την περίπτωση- από 500 έως 1.300 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμιστεί το φορολογικό σύστημα, η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, και οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, οι οποίες θα καλύπτουν τον πληθωρισμό.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι χαμηλός, υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι 2%. Όπως υπολογίσουν στο ΠΑΣΟΚ, το κόστος θα είναι 300 εκατομύρια ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009, 10:45